TORREVIEJA, SPAIN - APRIL 11: Players Of Netherlands Celebrate After Winning During The Olympic Qualification Tournament Match Between Netherlands And Argentina At Palacio De Los Deportes De Torrevieja On April 11, 2024 In Torrevieja, Spain. (Photo By Henk Seppen/Orange Pictures)

Voorlopige selectie TeamNL Handbaldames voor de Olympische Spelen

Bondscoach Per Johansson heeft zijn voorlopige selectie voor de Olympische Spelen bekendgemaakt. Halverwege juni beginnen zestien speelsters aan de Olympische voorbereiding. In een latere fase maakt Johansson zijn definitieve selectie van veertien speelsters plus de reserves bekend.

De TeamNL Handbaldames melden zich op zondag 16 juni op Papendal. “We kijken er erg naar uit om aan de Olympische voorbereiding te beginnen. Iedereen heeft er erg veel zin in. Op Papendal gaan we ons een aantal dagen fysiek voorbereiden. Daarna gaan we een week naar Spanje waar we verschillende activiteiten zullen ondernemen, op zowel fysiek gebied als op handbaltechnisch vlak. Vervolgens hebben wij een trainingskamp in Zweden in samenwerking met hun nationale ploeg.”

Uitzwaaiwedstrijd
Op donderdag 18 juli spelen de TeamNL Handbaldames om 19:30 uur een oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea. In het Topsportcentrum in Rotterdam gaan beide landen de puntjes op de ‘ï’ zetten voordat ze afreizen naar Parijs. Het is de laatste kans voor de Spelen om het team in actie te zien op Nederlandse bodem. De kaartverkoop voor deze wedstrijd start op donderdag 6 juni.

Olympische Spelen
De TeamNL Handbaldames zijn op de Olympische Spelen ingedeeld in groep B. In de poulefase treffen ze Hongarije, Spanje, Frankrijk, Brazilië en Angola. Van de zes teams in een poule plaatst de top vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 6 augustus. De halve finale staat gepland op 8 augustus. Twee dagen later, op 10 augustus, wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle poulewedstrijden vinden plaats in de South Paris Arena in Parijs. Vanaf de kwartfinale wordt er gespeeld in het Pierre-Mauroy Stadium in Lille.

Het is de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbaldames het Olympische speelveld mogen betreden. In 2016 maakte de ploeg in Rio de Janeiro haar debuut op het prestigieuze toernooi.

Programma Olympische Spelen
Poulefase
25 juli 11:00 uur            Nederland-Angola
28 juli 21:00 uur            Frankrijk-Nederland
30 juli 14:00 uur            Nederland-Spanje
1 augustus 09:00 uur    Nederland-Brazilië
3 augustus 09:00 uur    Hongarije-Nederland
Kwartfinale                 6 augustus
Halve finale                 8 augustus
Finale                            10 augustus

Voorlopige selectie Olympische Spelen
Naam
                                                                                                 Club

1 Lois Abbingh Vipers Kristiansand (NOR)
2 Rinka Duijndam Gyori Audi ETO KC (HUN)
3 Kelly Dulfer SG BBM Bietigheim (GER)
4 Tamara Haggerty DVSC Schaeffler (HUN)
5 Laura van der Heijden Chambray Touraine Handball (FRA)
6 Nathalie Hendrikse Thüringer Handball Club Erfurt (GER)
7 Yara ten Holte Odense Handbold (DEN)
8 Dione Housheer Odense Handbold (DEN)
9 Angela Malestein FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
10 Kim Molenaar København Håndbold (DEN)
11 Larissa Nusser Odense Handbold (DEN)
12 Estavana Polman CS Rapid Bucuresti (ROU)
13 Inger Smits SG BBM Bietigheim (GER)
14 Zoë Sprengers Borussia Dortmund (GER)
15 Nikita van der Vliet Odense Handbold (DEN)
16 Bo van Wetering Odense Handbold (DEN)