NedOost EKkwa 040616 0811

Nederlands Damesteam sluit EK-kwalificatie af met zege

Het Nederlands Damesteam heeft de laatste EK-kwalificatiewedstrijd in stijl afgesloten. De ploeg van bondscoach Henk Groener versloeg zonder problemen Oostenrijk met 35-22. Oranje is hierdoor groepswinnaar en kan bij de loting voor het EK in Zweden in december rekenen op een beschermde status.

Nederland-Oostenrijk was het laatste onderdeel van een fantastische handbaldag in ’s-Hertogenbosch. De gehele dag waren er tal van activiteiten vanwege de RED-RAG Shoes Nationale Handbaldag. Het werd wederom een hoogtepunt voor zowel de actieve als passieve handballers. Honderden kinderen werden betrokken bij de diverse breedtesportactiviteiten.

De Maaspoort in ’s-Hertogenbosch was ingenomen door handballend Nederland. Niet alleen speelden Jong Oranje en later de Oranjedames een prachtige wedstrijd, in de uren daarvoor werd door bestuurders van handbalverenigingen de jaarlijkse ledenvergadering afgewerkt en volgden tal van verenigingsmensen verschillende boeiende workshops.

Bij aankomst werden de ruim 150 bezoekers aan de RED-RAG Shoes Nationale Handbaldag 2016 vast in Olympische stemming gebracht door een gezellig Rio-plein voor de sporthal met kraampjes, zitjes en leuke activiteiten voor kinderen.

Het Nederlands Damesteam plaatste zich afgelopen woensdag definitief voor het EK in december in Zweden door Bulgarije te verslaan. Oostenrijk had in de uitverkochte Maaspoort nog een minieme kans op kwalificatie om als beste derde land te eindigen. Een grote zege op Oranje was hiervoor noodzakelijk.

Dat zat er geen moment in. Nederland en Oostenrijk hielden elkaar precies tien minuten in evenwicht: 5-4. Vervolgens dicteerde het Nederlands Damesteam de wedstrijd. Vooral Lois Abbingh was voor de pauze trefzeker. De opbouwspeelster scoorde zeven keer, waarvan vier van de laatste vijf Nederlandse treffers voor rust. Bij Oostenrijk kwam het meeste gevaar van Sonja Frey (drie doelpunten) en Katrin Engel (vier keer raak).

Direct na de hervatting, die begon met een 18-11 voorsprong, liep Oranje verder weg van de tegenstander die op alle fronten werd afgetroefd. Het Nederlands Damesteam vermaakte het publiek met tal van prachtige hoogstandjes. Lois Abbingh werd met negen doelpunten topscorer bij Nederland. Estavana Polman tekende voor vijf treffers. Alle Nederlandse veldspeelsters kwamen tot scoren. Sonja Frey en Katrin Engel waren namens Oostenrijk goed voor zes goals.

Bondscoach Henk Groener keek tevreden terug op de laatste week. ,,We hebben prima getraind en we zijn een hechte groep. We hebben, ondanks het klassenverschil, geconcentreerd gespeeld tot het einde. Dat zegt veel over de selectie. We zijn met elkaar op de goede weg richting Rio’’, aldus Groener.

Sterk bezet Cocoa from Ghana vierlandentoernooi op 19, 20 en 21 juli 2016 in Eindhoven

De speelsters van het Nederlands Damesteam zijn nu drie weken vrij. De voorbereiding op de Olympische Spelen start op 27 juni en eindigt op 22 juli 2016.

Als allerlaatste voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro spelen de Oranjedames op 19, 20 en 21 juli 2016 het Cocoa from Ghana vierlandentoernooi in eigen land. De tegenstanders, Zweden, Rusland en Montenegro zijn van wereldklasse. Het Cocoa from Ghana vierlandentoernooi wordt gespeeld in het Indoor Sportcentrum Eindhoven waar 4000 toeschouwers in kunnen.

Voor het team van bondscoach Henk Groener is dit een uitstekend deelnemersveld. Zweden was bijvoorbeeld derde op het EK in 2014 en is organisator van het EK in december. Rusland was onder andere tweede bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking en wereldkampioen in 2009. Montenegro was tweede op de Olympische Spelen van 2012 in Londen en Europees kampioen in 2012.

Kaarten voor het Cocoa from Ghana vierlandentoernooi zijn € 10,- voor kinderen tot en met 15 jaar en € 17,50 voor volwassenen. Deze geven toegang tot beide wedstrijden van de desbetreffende dag. Een passe-partout voor alle drie dagen zijn € 25,- voor kinderen tot en met 15 jaar en € 45,- voor volwassenen. Kaarten kunnen worden besteld via http://www.handbal.nl/oranje/kaarten-bestellen/.

Nederland-Oostenrijk 35-22 (18-11).
Nederland:
Marieke van der Wal, Tess Wester; Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (9), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg (2), Kelly Dulfer (1), Esther Schop (1), Martine Smeets (2), Angela Malestein (2), Sanne Hoekstra (2), Ailly Luciano (2), Estavana Polman (5).
Oostenrijk: Petra Blazek, Melanie Herrmann; Beate Scheffknecht (3), Sonja Frey (6), Johanna Schindler, Laura Bauer (1), Kristina Logvin, Mirela Dedic (2), Patricia Kovacs (2), Romana Grausenburger, Katrin Engel (6), Marina Budecevic, Josefine Huber (2), Franziska Rath, Claudia Wess, Julia Feierle.
Scheidsrechters: Marija Ilieva/Silvana Karbeska (Macedonië).
Strafminuten: 2’ – 12’ (Schop 2’ – Frey 2’, Engel 4’, Budecevic 2’, Huber 2’, Müller (Off. B) 2’).
Strafworpen: 3/3 – 3/2.