Lois Abbingh

Nederland wint van Angola op WK in Japan

De Oranjedames hebben de tweede poulewedstrijd op het WK in Japan gewonnen met 28-35 van Angola. Met deze overwinning herstelt de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade zich van de verliespartij tegen Slovenië.

Het Nederlands Damesteam speelde drie keer eerder tegen Angola en won alle wedstrijden. De laatste ontmoeting was een jaar geleden tijdens de uitzwaaiwedstrijd voor het EK in Frankrijk waar Oranje knap de bronzen medaille won. Nederland won destijds in Eindhoven met 32-29.

Nederland begint de wedstrijd tegen Angola een stuk scherper dan het openingsduel tegen Slovenië. De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door Lois Abbingh vanaf zeven meter. Abbingh is op schot en zet Oranje met drie goals op voorsprong: 1-3. Angola verdedigt hard waardoor het tegen twee tijdstraffen aanloopt. Nederland benut deze situatie door goals van Lois Abbingh, Tess Wester en Angela Malestein. Dit resulteert in een voorsprong van drie goals op de Angolese dames: 4-7.

Doordat Jessy Kramer tegen een twee minuten tijdstraf aanloopt weet Angola iets terug te doen. Carlos scoort met een afstandsschot en Paulo scoort vanaf de eigen cirkel in de lege goal van Nederland: 6-7. Dankzij goede reddingen van Wester en de scherpe afrondingen weet Nederland de voorsprong uit te bouwen naar 6-10. De dekking van Nederland staat beter dan tegen Slovenië en het vizier staat op scherp. Met nog tien minuten te spelen komt Angola weer iets dichterbij tot 10-12. Ondanks de tweede tijdstraf van Jessy Kramer vergroot Nederland de voorsprong via doelpunten van: Estavana Polman (2x), Dione Housheer en Debbie Bont. De teams gaan rusten met een stand van 12-17 in het voordeel van de Oranjedames.

Het is Angola dat de eerste goal na rust maakt. Echter herstelt Nederland zich snel en Oranje scoort drie keer op rij via Lois Abbingh (2x) en Bo van Wetering: 13-20. Oranje krijgt in deze periode moeilijk grip op de schoten van afstand van Carlos en gaat zelf onzorgvuldig met de kansen om. Na een kwartier spelen in de tweede helft heeft Angola de achterstand verkleind tot drie doelpunten: 21-24.

Via mooie doelpunten van Martine Smeets, Polman (2x) en Laura van der Heijden loopt Nederland weer uit: 24-31. Deze voorsprong geven de Oranjedames niet meer uit handen. De laatste goal van de wedstrijd komt op naam van Martine Smeets die haar honderdste interland speelt. Nederland wint de tweede poulewedstrijd met 28-35 van Angola.

Kumamoto, 2 december 2019:
Angola-Nederland 28-35 (12-17)
Angola:
Amalia Pinto, Helena Sousa, Teresa Almeida, Ruth Joao, Vilma Silva, Helena Paulo (5), Natalia Bernardo, Albertina Kassoma (1), Iracelma da Silva (2), Azenaide Carlos (9), Wuta Dombaxi, Magda Cazanga, Juliana Machado (3), Liliana Venancio (2), Janete Santos (2), Isabel Guialo (4)

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester (1), Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (11), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (1), Kelly Dulfer, Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets (4), Angela Malestein (1), Dione Housheer (1), Estavana Polman (6)

Scheidsrechters: Youcef Belkhiri / Sid Ali Hamidi (ALG)
Strafminuten:
10’ – 10’ (Guialo 2’, Machado 2’, Paulo 2’, Kassoma 2’, Venancio 2’ – Freriks 4’, Kramer 4’, Snelder 2’)