4-4-2024 HANDBAL:PORTUGAL-NEDERLAND:LOULE
 Tijdens De 5e Kwalificatiewedstrijd Voor Het EK 2024 Tussen Portugal En Nederland Bij Pavilhao Desportivo Municipal De Loule Op April 4, 2024 In Loule, Portugal. (Foto: Henk Seppen/HSF)

TeamNL Handbaldames winnen ruim van Portugal in de EK-kwalificatie  

De TeamNL Handbaldames hebben in de EK-kwalificatiereeks ruim gewonnen van thuisland Portugal met 25-36. Bij rust stond het al 11-19. De ploeg van bondscoach Per Johansson was na vier overwinningen al geplaatst voor het EK2024 in Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland.

Nederland begon scherp aan de wedstrijd. In no-time pakten de TeamNL Handbaldames een 0-3 voorsprong. Nadat Inger Smits een twee minuten tijdstraf kreeg, werden de Portugezen trefzeker. Ze maakten de aansluitingstreffer bij een stand van 3-4. Bo van Wetering stelde eigenhandig orde op zaken. De snelle hoekspeelster scoorde vier keer op rij. Met een mooie lob bracht Tamara Haggerty het verschil tussen beide ploegen op zes doelpunten: 3-9.

Na ruim twintig minuten spelen stond dezelfde marge op het scorebord. Angela Malestein had drie keer raak geschoten vanaf de zevenmeterstreep, Bo van Wetering noteerde haar zesde treffer en Dione Housheer vond ook het net (8-14). Nederland was een maatje te groot voor Portugal. In de aanval lieten Lois Abbingh, Kelly Dulfer en Laura van der Heijden zien over een goed afstandsschot te beschikken. In de dekking onderscheidde keepster Rinka Duijndam zich met een aantal goede reddingen.

Voor het rustsignaal maakte Nathalie Hendrikse haar eerste doelpunt in het Oranje-tenue. De rechterhoek speelde vanavond haar derde interland. Angela Malestein bepaalde de ruststand na een benutte penalty op 11-19.

Kelly Dulfer was nog maar kort uit de kleedkamer toen ze tegen een twee minuten tijdstraf aanliep. Het deed het Nederlands team geen pijn, aangezien beide landen om en om scoorde. Een hoogtepunt was de mooie assist van Larissa Nusser. Middenopbouwer Larissa Nusser liet het aanwezige Nederlandse publiek opveren na een prachtige assist. Net over de middenlijn had ze oog voor de op de cirkel instartende Angela Malestein, die maakte haar achtste treffer (14-22).

De spanning in de wedstrijd kwam weer terug nadat Portugal het verschil had teruggebracht naar vier goals. Ze bleven in het juiste spoor tot 22-26. Daarna nam Kelly Dulfer haar ploeg bij de hand. Ze vond driemaal het net en zorgde samen met Dione Housheer en Larissa Nusser voor een 5-0 run. De overwinning kwam geen moment in gevaar.

Nederland liep dankzij Nathalie Hendrikse, Zoë Sprengers, Kelly Dulfer en Dione Housheer uit naar 23-35. De TeamNL Handbaldames sloten de wedstrijd af met vijf speelsters op het veld na tijdstraffen voor Nikita van der Vliet én Nathalie Hendrikse. Portugal profiteerde tweemaal. Het lukte Oranje om ondanks de dubbele ondertal tot scoren te komen. Kelly Dulfer passeerde knap haar tegenstandster en verschalkte de Portugese keepster. Het eindsignaal klonk bij een stand van 25-36. Angela Malestein werd topscoorder met tien doelpunten, gevolgd door Kelly Dulfer en Bo van Wetering met zes treffers.

Zondag staat het laatste EK-kwalificatieduel op het programma. Een talentvol team (onder de 25 jaar) neemt het op tegen Finland om 18:00 uur in het Topsportcentrum in Almere. De A-ploeg reist van Portugal naar Malaga, waar ze zich verder zullen voorbereiden op het Olympisch kwalificatietoernooi. Van donderdag 11 t/m 14 april gaan de handbaldames samen met Argentinië, Tsjechië en Spanje strijden om twee Olympische tickets.

Portugal – Nederland 25-36 (11-19)
Portugal: Isabel Góis, Mariana Ferreira Lopes (4), Carolina Nunes Monteiro (3), Caterina Bebiana Rodrigues Sabino (1), Carolina Ana Silva, Soraia Vieira Lópes, Matilde Rosa, Patricia Andreia Da Silva Lima, Nádia Rodrigues, Patrícia Rodrigues (5), Luciana Resende Rebelo, Beatriz Fabiana Sousa (6), Joana Resende (1), Mihaela Oana Minciuna (4), Carmen Figueiredo, Neide Duarte (1).
Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Laura van der Heijden (1), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (6), Tamara Haggerty (1), Kelly Dulfer (6), Inger Smits, Zoë Sprengers (3), Angela Malestein (10), Nathalie Hendrikse (2), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (5).