Alieke Van Maurik

Nederlands talententeam wint laatste EK-kwalificatieduel van Finland

Almere, 7 april 2024 – De TeamNL Handbaldames hebben in eigen huis Finland verslagen met 35-22. Daarmee sluit Nederland de EK-kwalificatiereeks ongeslagen af. Oranje was al geplaatst voor het EK2024 waardoor een verjongde ploeg de kans kreeg. Na een spannende eerste helft (14-15), lieten de talenten in de tweede helft zien wat ze in huis hebben. Acht meiden maakten vanavond hun debuut: Nikki van der Vorst, Sarah Dekker, Sharon Grummel, Lisanne Kruijswijk, Romee Maarschalkerweerd, Romé Steverink, Isa Ternede en Djazzmin Trabelsi.

In een uitverkocht Topsportcentrum in Almere begon Nederland met Bianca Schanssema op doel. Zij kon niet voorkomen dat Finland de eerste drie doelpunten van de wedstrijd maakte. Het talententeam begon niet overtuigend, miste kansen en kreeg in de dekking geen grip op de Finse aanvalsters. Het was Loïs van Vliet die de ban brak vanuit de linkerhoek, waarna Isa Ternede een knappe passeerbeweging in huis had: 2-5. Opnieuw was Finland trefzeker en dat was voor Ricardo Clarijs het moment om zijn ploeg naar de kant te halen.

Terwijl Nederland zowel verdedigend als aanvallend op zoek was naar ritme, bleef Finland er lustig op los scoren en vergrootte het gat naar zes treffers. De talentenploeg begon dankzij goals van Sarah Dekker, Alieke van Maurik (2x) en Romee Maarschalkerweerd aan een inhaalrace: 7-10. In de dekking straalden de speelsters steeds meer vertrouwen uit en Schanssema kon een aantal stops maken. Vanaf zevenmeter maakte Van Vliet, die het afgelopen WK al haar debuut mocht maken op een eindtoernooi, de aansluitingstreffer en Sarah Dekker gooide vanuit de rechterhoek snoeihard de gelijkmaker tegen de touwen: 11-11.

Aanvoerster Kim Molenaar zette de eerste Nederlandse voorsprong op het scorebord, maar Finland deed met twee goals op rij direct wat terug: 12-13. De laatste vijf minuten van de eerste helft werden er aan beide kanten een aantal grote kansen gemist. Johanna Hilli bepaalde vanaf de penaltystreep de ruststand in het voordeel van de ploeg uit Scandinavië: 14-15.

Beide landen begonnen scherp aan de tweede helft en scoorden om en om. In het Nederlandse doel maakte de pas 17-jarige Nikki van der Vorst haar debuut en de keepster van VOC had gelijk een aantal goede reddingen in huis. Het was stuivertje wisselen aan het begin van de tweede helft. Van Vliet en Ternede waren aanvallend succesvol en Van der Vorst stopte een open kans. Aan de andere kant deed keepster Wilhelmina Wolff ook een duit in het zakje en was ze regelmatig een sta-in-de-weg voor Oranje.

Na ruim drie kwartier spelen gooide de jonge Nederlandse ploeg de schroom pas echt van zich af. Sharon Nooitmeer, nog maar net in het veld, was twee keer op rij succesvol vanaf de cirkel. Nooitmeer gooide nogmaals raak, waarna Van Maurik en Van Vliet razendsnel waren in de break: 26-21. Lisanne Kruijswijk bracht haar ploeggenoot bij Venlo Sharon Grummel in stelling en zij gooide de bal tegen de touwen. Luchies bouwde met vier goals op rij de voorsprong verder uit: 33-22.

Oranje bleef in de dekking goed samenwerken, vocht voor elke bal en Van der Vorst was bijna niet te passeren. Nadat Djazzmin Trabelsi haar eerste goal in het shirt van Oranje maakte, bepaalde Grummel met een hard schot via de paal de eindstand: 35-22. Rechteropbouwer Alieke van Maurik werd gekozen tot speelster van de wedstrijd.

De Nederlandse A-ploeg bereidt zich momenteel voor op het Olympisch kwalificatietoernooi. Van donderdag 11 t/m 14 april gaan de handbaldames samen met Argentinië, Tsjechië en Spanje strijden om twee Olympische tickets.

Nederland-Finland 14-15 (35-22)
Nederland: Nikki van der Vorst, Bianca Schanssema, Alieke van Maurik (7), Djazzmin Trabelsi (1), Lisanne Kruijswijk, Isa Ternede (2), Pipy Wolfs, Judith van der Helm (1), Romé Steverink, Kim Molenaar (3), Romee Maarschalkerweerd (1), Daphne Luchies (4), Loïs van Vliet (6), Sharon Nooitmeer (3), Sharon Grummel (3), Sarah Dekker (4).
Finland: Alexandra Olsson, Emilia Karell, Malena Heikkinen, Sara Sofia Sandelin, Ella Holopainen (6), Matilda Peitsaro (1), Julia Lönnborg, Anette Rakkolainen (1), Johanna Hilli (10), Lotta Kulju (1), Joanna Yli-Suvanto, Corinna Jensen (1), Nicolina Fredriksson (1), Patricia Anckar, Wilhelmina Wolff, Emma von Nandelstadh (1).

Scheidsrechters: Zsofia Marton, Rita Dane (HUN)
Tijdstraffen: ‘6-8‘ (Van Maurik 2’, Van der Helm 2’, Luchies 2’ – Lönnborg 4’, Kulju 2’, von Nandelstadh 2’)

Strafworpen: 4/3 – 3/3