WhatsApp Image 2024 05 02 At 12.30.34

Handbalster Tess Lieder beëindigt interlandcarrière

Keepster Tess Lieder, voorheen Wester, heeft besloten om een punt te zetten achter haar interlandcarrière. Lieder heeft in ruim twaalf jaar tijd 152 interlands gespeeld voor de TeamNL Handbaldames. In deze periode behaalde ze medailles op twee EK’s, drie WK’s en heeft ze twee keer de Olympische Spelen meegemaakt. Goud op het WK 2019 in Japan was het absolute hoogtepunt in haar carrière voor de TeamNL Handbaldames.

Lieder begon op vijfjarige leeftijd met handballen bij haar lokale vereniging Hugo Girls in Heerhugowaard. Op vijftienjarige leeftijd sloot Lieder aan bij de HandbalAcademie op Papendal. Haar debuut maakte ze op 2 oktober 2012 tegen Roemenië.

Lieder koestert de mooie momenten en wil iedereen graag bedanken die haar gesteund hebben de afgelopen jaren. “Met heel veel trots heb ik de afgelopen twaalf jaar deel uit mogen maken van het Nederlands handbalteam. Dit was altijd met heel veel passie, liefde en plezier voor de sport, het team en de fans. Na het WK van december brandt het vuur niet meer zoals het altijd heeft gedaan. Alles afwegende heb ik de moeilijke beslissing genomen om dit hoofdstuk definitief te sluiten door een punt achter mijn interlandcarrière te zetten.”

Technisch directeur Jeroen Bijl over de beëindiging van de interlandcarrière van Lieder. “Wij respecteren het besluit van Tess en hebben grote waardering voor haar carrière en de grote betekenis die ze heeft gehad voor het handbal in Nederland. Ze was één van de drijvende krachten achter de sportieve successen van het Nederlands handbaldames team, met als hoogtepunt goud op het WK 2019 in Japan. Een fantastische topsportster die hopelijk betrokken blijft bij het Nederlandse handbal.

Voor Lieder komt er nu een nieuwe fase aan in haar leven. “Met plezier en gezonde spanning kijk ik uit naar de toekomst. Er komt meer tijd en ruimte voor mijn gezin en andere ambities die ik nastreef.” De 30-jarige doelverdedigster blijft op clubniveau actief voor haar Duitse ploeg BVB Dortmund. Hier zal ze ook volgend seizoen het doel voor verdedigen.