TORREVIEJA, SPAIN - APRIL 14: Zoe Sprengers Of The Netherlands Celebrates Passionately During The Olympic Qualification Tournament Match Between Spain And Netherlands At Palacio De Los Deportes De Torrevieja On April 14, 2024 In Torrevieja, Spain. (Photo By Henk Seppen/Orange Pictures)

Derde overwinning op OKT voor TeamNL Handbaldames

De TeamNL Handbaldames weten ook het laatste duel op het Olympisch kwalificatietoernooi te winnen van Spanje met 26-27. Bij rust stonden beide landen op gelijke hoogte: 15-15. De ploeg van Per Johansson heeft alle drie de wedstrijden gewonnen in het Spaanse Torrevieja. Het ticket voor de Olympische Spelen was vrijdagavond al definitief, nadat Nederland zelf won van Tsjechië (34-22) en Spanje later die avond won van Argentinië (23-26).

Zowel Nederland als Spanje waren al zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen. De toernooiwinst stond op het spel vandaag. Spanje, gesteund door veel publiek, schoot uit de startblokken. De Spaanse dames pakten een vroege 4-1 voorsprong en hielden deze marge lang vast. Plaaggeesten in de openingsfase waren opbouwster Carmen Campos en cirkelloopster Lysa Tchaptchet. Bij een 7-3 tussenstand haalde Per Johansson zijn ploeg naar de kant.

Estavana Polman maakte haar eerste minuten op dit toernooi en schoot gelijk haar eerste doelpoging raak. Yara ten Holte loste Rinka Duijndam af onder de Nederlandse lat. De 14-11 uit handen van Maria Prieto namens Spanje werd opgevolgd door een Nederlandse rush. Een 4-0 run voor Oranje was het antwoord. Nikita van der Vliet, Dione Housheer en Angela Malestein (2x) vonden het net. Geheel in evenwicht, zochten beide ploegen met een stand van 15-15 de kleedkamer op.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef ongewijzigd. Het was stuivertje wisselen en doelpunten volgden snel op elkaar. 16-16, 20-20 en 22-22 waren tussenstanden in de tweede helft. Het was duidelijk dat de wedstrijd op details beslist zou worden.

Nederland maakte op een prachtige wijze de 23e treffer. Nederland moest afronden en Lois Abbingh stond achter een Nederlandse muur van drie speelsters om verwoestend uit te halen. De bal ging alleen niet naar Abbingh, maar naar Zoë Sprengers die heel behendig met een draaibal de Spaanse keepster verschalkte.

Een spannende slotfase brak aan. Angela Malestein schoot uit de rechterhoek raak voor de 26-26. De aanval daarop werd dankzij hard werken in de Nederlandse dekking tegengehouden. De bal werd veroverd en Bo van Wetering maakte de break-out af: 26-27. De laatste aanval was een prooi voor Ten Holte en zo won Nederland ook het laatste duel op het toernooi.