12-8-2016 HANDBAL:OS ZWEDEN-NEDERLAND:RIO DE JANEIRO
Olympische Spelen 2016, Dames, Preliminary Group B, Zweden-Nederland 29-29 In Een Thriller
Het Voelde Al Een Overwinning

Nederlands Damesteam na gelijkspel dicht bij kwartfinale

Het Nederlands Damesteam is na het 29-29 gelijkspel tegen Zweden dicht bij de kwartfinale van de Olympische Spelen. Oranje heeft kwalificatie in ieder geval in eigen hand. Als Frankrijk van Zuid-Korea wint, is de ploeg van bondscoach Henk Groener vanavond al gekwalificeerd bij de beste acht ploegen.

Het gelijkspel van twee dagen eerder tegen Zuid-Korea voelde nog als een nederlaag. De puntendeling tegen Zweden werd als een overwinning gevierd in de Future Arena waar de Braziliaanse supporters opnieuw achter Oranje stonden.

De treffer van Danick Snelder twee seconden voor het einde zorgde voor een geweldige explosie van vreugde bij de gehele Nederlandse ploeg die steeds beter lijkt te gaan spelen in Rio de Janeiro. Het gelijkspel was dik verdiend. Lange tijd had Oranje zicht op de overwinning maar vlak voor het einde was verlies ook dicht bij.

Nederland keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan na treffers van Nathalie Hagman en Louise Sand maar herstelde zich goed via doelpunten van Nycke Groot, Martine Smeets en Laura van der Heijden. Tot halverwege de eerste helft bleef Oranje aan de goede kant van de score. Twee goals van zowel Estavana Polman als Angela Malestein zorgden voor een 7-5 voorsprong.

In de fase daarna speelde Nederland slordig en ging het onzorgvuldig met de mogelijkheden om. Zweden was een stuk effectiever en met name Nathalie Hagman schoot makkelijk raak. De blonde hoekspeelster scoorde voor de pauze liefst acht keer, waardoor Oranje met een 16-13 achterstand de rust in ging.

Direct na de hervatting toonde Oranje veerkracht. Linnea Torstensson bracht het verschil eerst nog wel op vier in Zweeds voordeel maar in een mum van tijd was de negatieve marge weggepoetst naar een voorsprong van twee treffers.

Door twee treffers van Martine Smeets en een geslaagde doelpoging van Nycke Groot was de aansluiting gerealiseerd. Ailly Luciano zorgde voor de gelijkmaker (17-17). Sanne van Olphen en Kelly Dulfer lieten direct hierna het Zweedse net opveren: 19-17. In deze fase was keepster Jasmina Janković ook belangrijk met knappe reddingen en prima, snelle aangooien om Zweden te verrassen.

Tien minuten voor het einde zag het er goed uit bij een 26-23 voorsprong maar na twee treffers van de Zweedse uitblinkster Nathalie Hagman en een prima schot van Jamina Roberts was het weer gelijk. Met minder dan twee minuten op de klok zag het er bij 27-29 echter niet goed uit. Oranje herstelde zich bijzonder knap. Eerst maakte Angela Malestein prachtig vanuit de hoek 28-29 waarna Danick Snelder vlak voor tijd het verdiende punt zeker stelde.

Zweden-Nederland 29-29 (16-13).
Zweden: Johanna Bundsen, Filippa Idéhn; Frida Tegstedt (1), Carin Strömberg (1), Linn Blohm, Jamina Roberts (1), Louise Sand (1), Michaela Ek (1), Linnea Torstensson (2), Isabelle Gulldén (2), Nathalie Hagman (14), Angelica Wallén (2), Sabina Jacobsen (1), Jenny Alm (3).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Laura van der Heijden (1), Lois Abbingh (1), Sanne van Olphen (4), Danick Snelder (1), Yvette Broch (2), Nycke Groot (4), Kelly Dulfer (2), Michelle Goos (1), Martine Smeets (3), Angela Malestein (5), Ailly Luciano (3), Estavana Polman (2).
Scheidsrechters: Viktoria Alpaidze/Tatiana Berekzina (Rusland).
Tijdstraffen: 6’ – 2’ (Strömberg 2’, Blohm 2’, Alm 2’ – Van der Heijden 2’).
Strafworpen: 7/6 – 1/1.