A65I3142

Nederlands Damesteam speelt gelijk tegen Zuid-Korea

Het Nederlands Damesteam heeft in de derde wedstrijd van het Olympisch handbaltoernooi verzuimd de tweede overwinning te grijpen. In de slotseconde werd tegen Zuid-Korea een strafworp gemist en daardoor eindigde het duel onbeslist: 32-32.

De overwinning lag voor het grijpen voor Oranje. Lois Abbingh miste echter de strafworp door tegen de Koreaanse keepster Oh Yongran te schieten. Daarmee verspeelde de ploeg van bondscoach Henk Groener een betere uitgangspositie voor de laatste twee groepswedstrijden tegen Zweden en Rusland op vrijdag en zondag.

Zuid-Korea bleek ook nu weer een lastige tegenstander te zijn voor het Nederlands Damesteam. Van de elf keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, won Nederland slechts één keer en dat was alweer elf jaar geleden tijdens het WK in Sint Petersburg.

In de eerste helft had Nederland aanvankelijk moeite met het Zuid-Koreaanse spel. De Aziatische tegenstander had de betere start en steeds een voorsprong. De grootste achterstand was bij 4-7 na elf minuten. Na een time-out van bondscoach Henk Groener werd weer snel de aansluitingstreffer gerealiseerd door goals van Laura van der Heijden en Yvette Broch.

De Nederlandse verdediging had vooral moeite met Choi Sumin en Gwon Han Na die beiden voor de pauze zes keer scoorden. Drie minuten voor het wisselsignaal kwam Oranje voor het eerst op voorsprong door Danick Snelder: 14-13. Beide landen leken met een gelijke stand te gaan pauzeren, maar door goed reageren van Nycke Groot ging Oranje de kleedkamer in met een 18-17 voorsprong.

Halverwege de tweede helft zag het er naar uit dat de tweede Nederlandse zege ooit op Zuid-Korea een feit zou worden. Nederland bepaalde het beeld in het eerste deel na de pauze met aantrekkelijk spel en flitsende aanvalsacties.

Onder leiding van de uitblinkende spelverdeelster Nycke Groot liep Nederland na 21-21 via treffers van twee keer Groot, Yvette Broch, Michelle Goos en Angela Malestein uit naar 26-21. Het verschil van vijf was aan het einde van de wedstrijd precies genoeg geweest om al zeker te zijn van de kwartfinale.

Oranje verspeelde de ruime voorsprong. De verdediging van Oranje gaf meer ruimte weg en Zuid-Korea kon de achterstand geleidelijk inlopen. Bij 29-29 was het duel weer in evenwicht. Nycke Groot zorgde in de slotfase voor 31-30 en 32-31 maar telkens kwam Zuid-Korea terug, waarna in de laatste seconde de strafworp werd gemist.

Nycke Groot en Yvette Broch scoorden beiden zeven keer. Angela Malestein voegde daar vijf treffers aan toe.

Het Nederlands Damesteam vervolgt het toernooi op vijdag (16.30 uur Nederlandse tijd) met het duel tegen Zweden.

Zuid-Korea-Nederland 32-32 (17-18).
Zuid-Korea: Oh Yongran, Park Mira; Jung Yura, Ryu Eun Hee (4), Yoo Hyunji (3), Kim Jinyi (3), Choi Sumin (6), Sim Haein, Lee Eunbi, Woo Sunhee (3), Gwon Han Na (11), Nam Yeongsin (1), Yu Sojeong (1), Song Hairim.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Laura van der Heijden (1), Lois Abbingh (3), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder (2), Yvette Broch (7), Nycke Groot (7), Kelly Dulfer, Michelle Goos (2), Martine Smeets, Angela Malestein (5), Ailly Luciano, Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Oscar Raluy Lopez/Angel Luis Sabroso Ramirez (Spanje).
Tijdstraffen: 6’ – 10’ (Yoo 2’, Choi 2’, Woo 2’ – Van der Heijden 2’, Van Olphen 2’, Dulfer 2’, Goos 2’, Luciano 2’).
Strafworpen: 6/4 – 3/2.

Programma en uitslagen groepsfase Olympische Spelen Nederlands Damesteam:
Zaterdag 6 augustus 2016, 11.30 uur (Nederlandse tijd 16.30 uur): Frankrijk-Nederland 18-14 (10-6)
Maandag 8 augustus 2016, 19.50 uur (Nederlandse tijd 00.50 uur): Argentinië-Nederland 18-26 (9-13)
Woensdag 10 augustus 2016, 19.50 uur (Nederlandse tijd 00.50 uur): Zuid-Korea-Nederland 32-32 (17-18)
Vrijdag 12 augustus 2016, 11.30 uur (Nederlandse tijd 16.30 uur): Zweden-Nederland
Zondag 14 augustus 2016, 14.40 uur (Nederlandse tijd 19.40 uur): Rusland-Nederland

Het Handbalsprookje (Road to Rio) van het Nederlands Damesteam is te bekijken via Youtube: