Per 5 22

Bondscoach Per Johansson maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Per Johansson heeft de definitieve selectie van zeventien speelsters bekendgemaakt voor het WK, dat van 29 november t/m 17 december gespeeld wordt in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Voor Tamara Haggerty is het de eerste keer dat ze voor het Nederlands team uitkomt op een eindtoernooi.

“Dit was de moeilijkste selectie om te maken tot nu toe en we laten een aantal goede speelsters thuis. Mijn respect voor de speelsters die net zo hard gewerkt hebben als de anderen, maar nu toch niet meegaan.  We hebben ervoor gekozen om met zeventien speelsters te gaan. Dit zijn de speelsters waarvan ik op dit moment denk dat ze de grootste kans hebben om de kleuren van Nederland te verdedigen op het komende belangrijke WK. We gaan met een bredere en scherpere selectie dan één jaar geleden. We hebben een ploeg met meer opties en we hebben een grotere mix van karakters”, legt bondscoach Per Johansson uit.

Het doel voor het komende WK is duidelijk. “We hebben hoge ambities op het kampioenschap, maar het is ook ongelooflijk belangrijk dat we een Olympische kwalificatieplaats veiligstellen met een goed resultaat. Belangrijk voor ons is om de groepsfase te winnen om het maximale aantal punten mee te nemen naar de hoofdronde waar het tussen ons, Spanje en Brazilië zal gaan om de groepsoverwinning. Het eerste grote doel is om de kwartfinale te halen, daarna hopen we mee te kunnen dingen naar de medailles”.

In voorbereiding op het WK spelen de TeamNL Handbaldames twee oefenwedstrijden in uitverkochte hallen. Op zaterdag 25 november treffen ze om 19:00 uur Hongarije in het Topsportcentrum Rotterdam. Een dag later, op zondag 26 november is Hongarije opnieuw de tegenstander. Om 15:00 uur klinkt het beginsignaal in het Topsportcentrum IISPA in Almelo.

“We hebben ervoor gekozen om alle voorbereidingsdagen in Nederland door te brengen voordat we naar het WK vertrekken. Met als reden dat we de kans krijgen om onze fans vaker te ontmoeten, voor volle zalen te spelen en onderdeel te zijn van de fantastische sfeer die de Nederlandse fans creëren. Dit is ook in combinatie met het feit dat we proberen het aantal reisdagen te minimaliseren en omdat we fantastische omstandigheden hebben om te trainen op Papendal. We zijn ook erg blij dat Hongarije heeft toegezegd naar Nederland te komen voor twee wedstrijden, het zullen twee perfecte wedstrijden voor ons zijn in een prachtig decor.”

WK 2023
Aan het wereldkampioenschap nemen 32 landen deel. Het Nederlands Damesteam is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn.

De beste drie landen uit de acht poules plaatsen zich voor de hoofdronde. De landen die op de vierde plaats in de poule eindigen spelen om de Presidents Cup en de plaatsen 25 t/m 32. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 15 december, de finale staat gepland op 17 december.

Het WK wordt van 29 november t/m 17 december georganiseerd in gastlanden Denemarken, Noorwegen en Zweden. De speelsteden in Denemarken zijn Fredrikshavn (poulefase – Main Round) en Herning (Main Round – kwartfinales – halve finales – finale). In Noorwegen wordt er gespeeld in Stavanger (poulefase) en Trondheim (Main Round – kwartfinales). Het Zweedse Gothenburg host een Main Round en in Helsingborg wordt de poulefase van groep B afgewerkt.

Wedstrijdschema WK*
30 november 18:00 uur Nederland-Argentinië
2 december 18:00 uur Congo-Nederland
4 december 20:30 uur Nederland-Tsjechië

*De wedstrijdtijden kunnen veranderen i.v.m. de televisie-uitzendingen.

Definitieve WK-selectie TeamNL Handbaldames:

Naam: Club:
1. Lois Abbingh Vipers Kristiansand (NOR)
2. Rinka Duijndam Gyori Audi ETO KC (HUN)
3. Kelly Dulfer SG BBM Bietigheim (GER)
4. Merel Freriks Brest Bretagne Handball (FRA)
5. Tamara Haggerty DVSC Schaeffler (HUN)
6. Laura van der Heijden Chambray Touraine Handball (FRA)
7. Yara ten Holte Odense Handbold (DEN)
8. Dione Housheer Odense Handbold (DEN)
9. Tess Lieder Borussia Dortmund (GER)
10. Angela Malestein FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
11. Larissa Nusser Odense Handbold (DEN)
12. Estavana Polman CS Rapid Bucuresti (ROU)
13. Inger Smits SG BBM Bietigheim (GER)
14. Zoë Sprengers Borussia Dortmund (GER)
15. Nikita van der Vliet  Odense Handbold (DEN)
16. Kelly Vollebregt Neptunes de Nantes (FRA)
17. Bo van Wetering Odense Handbold (DEN)


Begeleiding: 

Naam: Functie:
Per Johansson Coach
Ricardo Clarijs Assistent coach
Daniel Larsson Keeperstrainer
Kenny Odijk Fysieke trainer
Linn Willemsen Fysiotherapeut
Stefan Krabbendam Masseur
Maike Willems Teammanager
Richard Dik Videoanalist
Suzanne Huurman Sportarts