20-07-2016: Handbal: Dames 4 Landen Toernooi: Rusland-Nederland: Eindhoven


 Foto: Edwin Verheul

Nederlands Damesteam klopt viervoudig wereldkampioen Rusland

Op de tweede dag van het Cocoa from Ghana 4-landentoernooi heeft het Nederlands Damesteam zich prima hersteld van de nipte 25-26 nederlaag tegen Zweden. In Indoor Sportcentrum Eindhoven klopte de ploeg van bondscoach Henk Groener viervoudig wereldkampioen Rusland met 25-23.

Rusland begon sterk en in rap tempo keek het Nederlands Damesteam tegen een 0-3 achterstand aan. De negatieve marge werd daarna snel weggepoetst door treffers van Yvette Broch en twee benutte strafworpen van Lois Abbingh: 3-3. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht en de voorsprong was voor één van beide ploegen nooit meer dan één doelpunt.

De Nederlandse verdediging functioneerde beter dan gisteren tegen Zweden en in aanvallend opzicht zorgden Lois Abbingh en Angela Malestein in de eerste helft voor veel gevaar en elk vier doelpunten. Met haar eerste doelpunt van de dag ging Estavana Polman door de barrière van 300 interlanddoelpunten en zorgde zij voor de 11-12 ruststand.

Waar de Nederlandse bondscoach constant rust uitstraalde, was zijn Russische collega een en al onrust. Evgenii Trefilov, die in het verleden vier wereldtitels (2001, 2005, 2007 en 2009) behaalde met Rusland, heeft zijn herbenoeming als bondscoach van het Russische handbalteam eigenlijk te danken aan de Oranjedames.

De Nederlandse ploeg zorgde er in 2013 voor het eerst in de geschiedenis voor dat Rusland zich niet plaatste voor het WK. Na de 26-27 nederlaag in Rotterdam zorgde de ploeg van bondscoach Henk Groener met voortreffelijk handbal en een 23-31 zege voor ‘het wonder van Rostov’ en kwalificatie voor de wereldtitelstrijd. Dit betekende tevens het einde voor coach Vitaly Krokhin. Een aantal maanden later zat Trefilov weer op zijn oude post.

Ook na de hervatting waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Op het moment dat Rusland meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, deelde Oranje een flinke tik uit door in recordtijd een 15-17 achterstand via rake schotpogingen van Estavana Polman, Laura van der Heijden, opnieuw Polman en Angela Malestein om te buigen naar een 19-17 voorsprong.

Rusland kwam nog één keer op gelijke hoogte (19-19) maar daarna bleef Oranje steeds aan de goede kant van de score. De overwinning kwam niet in gevaar.

Bondscoach Henk Groener van het Nederlands Damesteam was uitermate tevreden. Niet alleen vanwege het resultaat, maar vooral vanwege de manier waarop. ,,We hebben ruim drie weken hard getraind en de omstandigheden tijdens de wedstrijden waren zwaar. Desondanks hebben we als ploeg prima gepresteerd en goed door kunnen wisselen. Tegen Zweden was het al goed, nu tegen Rusland hebben we er een schepje bovenop gedaan met een prima resultaat’’, aldus Henk Groener.

Bij het Nederlands Damesteam speelde Laura van der Heijden haar 150ste interland. De linker opbouwspeelster debuteerde op 16 oktober 2007 in Raalte tegen Japan.

Nederland-Rusland 25-23 (11-12).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester (1); Jessy Kramer, Laura van der Heijden (1), Lois Abbingh (9), Sanne van Olphen, Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Yvette Broch (3), Nycke Groot, Kelly Dulfer, Michelle Goos (1), Martine Smeets (2), Angela Malestein (5), Ailly Luciano, Estavana Polman (3).
Rusland: Anna Sedoykina, Tatiana Erokhina, Victoriia Kalinina; Polina Kuznetcova (4), Polina Gorshkova, Daria Dmitrieva, Anna Sen, Olga Akopian (1), Anna Vyakhireva (5), Marina Sudakova, Vladlena Bobrovnikova, Ksenia Makeeva, Viktoria Zhilinskayte (3), Ekaterina Marennikova, Irina Bliznova (3), Olga Chernoivanenko (2), Ekaterina Ilina (3), Mayya Petrova (2).
Scheidsrechters: Eliasson/Palsson (IJsland).
Tijdstraffen: 10’ – 10’ (Kuznetcova 2’, Dmitrieva 6’, Sudakova 2’ – Snelder 4’, Broch 4’, Groot 2’). Diskwalificatie: Dmitrieva.
Strafworpen: 5/3 – 8/6.

Zweden-Montenegro 27-29 (16-12).

Programma donderdag 21 juli 2016:
Er zijn nog kaarten beschikbaar!

16.00 uur Zweden-Rusland.
20.30 uur Nederland-Montenegro.