Bo Van Wetering

TeamNL Handbaldames winnen nipt van Roemenië op WK

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd in de Main Round op het WK nipt gewonnen van Roemenië: 31-30. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman voor met 17-14. Komende zaterdag is Kazachstan de volgende tegenstander in de Main Round.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Bo van Wetering, in een één tegen één op de keeper faalde ze niet. Al snel kwam Roemenië op gelijke hoogte, Laslo benutte een penalty. In deze beginfase stond de dekking van Oranje niet optimaal, Roemenië wist de gaten te vinden en te benutten. Ook Nederland vond ruimte in de dekking, Bo van Wetering, Inger Smits, Kelly Dulfer en Dione Housheer scoorden. Dit zorgde voor een gelijke stand na tien minuten spelen: 5-5.

Slordigheden in de Nederlandse aanval werden direct afgestraft door de tegenstander, dit zorgde voor een 5-7 achterstand. Deze werd ook weer weggepoetst na onderscheppingen in de offensieve dekking van Nederland. Inger Smits en Danick Snelder vonden het net. De stand bleef vervolgens gelijk op gaan. Om en om werd er gescoord, met nog vijf minuten te spelen stond het 13-13.

Laura van der Heijden werd goed vrij gezet door Angela Malestein en Kelly Dulfer rondde een break-out af. Hierdoor pakte Nederland voor het eerst een voorsprong van twee doelpunten: 15-13. Alina Ilie deed iets terug namens de Roemeense dames maar ook Danick Snelder wist te scoren. Bo van Wetering zorgde met haar vijfde treffer van de middag voor een ruststand van 17-14.

Laura van der Heijden zette goed door en zorgde voor het eerste doelpunt van de tweede helft. Bianca Elena Harabagiu scoorde twee keer en bracht de voorsprong van Nederland terug naar twee. Dichterbij liet Oranje de tegenstander niet komen. De 5-1 dekking, met als vooruitgeschoven pion Kelly Dulfer, functioneerde in deze beginfase goed. Bo van Wetering scoorde na een onderschepping in de dekking, Laura van der Heijden kwam goed vrij en rondde ook succesvol af. Vervolgens was het Kelly Dulfer die de bal tweemaal onderschepte in de dekking en zelf afrondde: 22-16.

Roemenië kwam terug, mede doordat de cirkelspeelsters meermaals goed vrij konden komen. Drie doelpunten op rij zorgden ervoor dat de voorsprong werd teruggedrongen tot drie. Voor Oranje deden topscorer Bo van Wetering (zes doelpunten in de wedstrijd) en Laura van der Heijden iets terug. De voorsprong werd weer verder uitgebouwd door Debbie Bont vanuit de rechterhoek en ook Tess Wester kwam op het scoreformulier te staan. Zij scoorde in het lege Roemeense doel: 26-21

Een mindere fase voor Oranje brak aan, Roemenië kon viermaal op rij een doelpunt maken: 27-25. Angela Malestein zette het verschil weer op vier doelpunten. Toch kon Roemenië de aansluitingstreffer scoren en de achterstand verkleinen tot één doelpunt: 28-27. Een zenuwslopende slotfase brak aan.

Danick Snelder scoorde voor de Oranjedames, maar Roemenië wist het net tweemaal te vinden wat zorgde voor een gelijke stand: 29-29. Estavana Polman scoorde het dertigste doelpunt voor Nederland van afstand. Vanuit de linkerhoek wist de Roemeense Elena-Nicoleta Dinca ook het net te vinden. Het was Angela Malestein die in de laatste minuut voor de winnende treffer tekende, doordat Tess Wester de laatste aanval van Roemenië uit haar doel wist te houden. Hierdoor pakken de TeamNL Handbaldames de eerste twee punten in de Main Round.

De eerste drie landen uit de acht poules hebben zich geplaatst voor de hoofdronde. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Vanuit de poule van Nederland gaan Puerto Rico en Zweden door. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. Nederland neemt het op tegen Roemenië, Kazachstan en Noorwegen.

De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 17 december, de finale staat gepland voor 19 december.