56902625 ORANGE PICTURES (1)

TeamNL Handbaldames starten EK met overwinning op Roemenië

De TeamNL Handbaldames zijn het Europees Kampioenschap begonnen met een overwinning op Roemenië. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Per Johansson met 14-12 voor. Na een spannende slotfase werd de overwinning over de streep getrokken: 29-28. Maandag 7 november vervolgt Nederland om 18:00 uur het EK met een wedstrijd tegen Noord-Macedonië.

Bo van Wetering maakte het eerste doelpunt op het EK. Al snel kwam Roemenië op gelijke hoogte, maar via Kelly Dulfer en Laura van der Heijden sloeg Nederland een gaatje. Met haar tweede doelpunt zorgde Sorina Maria Grozav ervoor dat de tegenstander in het spoor bleef. De TeamNL Handbaldames zorgden ervoor dat het tempo hoog was in de beginfase van de wedstrijd. Angela Malestein schoot raak vanuit de rechterhoek en Merel Freriks vanaf de cirkel: 5-2. Een snelle tegentreffer van Crina Pintea kwam op het scorebord. Linkeropbouwster Laura van der Heijden vond het net, maar liep vervolgens in de dekking tegen een twee minuten tijdstraf aan. Direct na die straf moest ook positiegenoot Dione Housheer naar de kant.

Het zorgde voor een lastige fase van Oranje waarin Roemenië drie keer kon scoren en op gelijke hoogte kwam: 6-6. Slordigheden in de Nederlandse aanval werden afgestraft en Yuliya Dumanska stond goed te keepen in het Roemeense doel. Balverlies van Kelly Dulfer zorgde ervoor dat de tegenstander er snel uit kon en cirkelspeelster Crina Pintea raak schoot. Dit betekende de eerste voorsprong voor Roemenië. Laura van der Heijden bracht met twee doelpunten de teams op gelijke hoogte halverwege de eerste helft: 8-8.

Na een goed blok van Kelly Dulfer kon Angela Malestein aan de andere kant tekenen voor de voorsprong van Nederland. Eliza Iulia Buceschie zorgde weer voor de gelijkmaker. Oranje had een overtalsituatie door een twee minuten tijdstraf van Crina Pintea. In leeg doel gooide Laura van der Heijden alweer haar vijfde treffer tegen de touwen. Na een knappe redding van Yara ten Holte kon ook Inger Smits scoren in een leeg goal: 11-9. De aansluitingstreffer werd wederom gemaakt, maar uit een razendsnelle aanval kon Nikita van der Vliet het verschil weer op twee zetten. Cristina Neagu kwam ook op het scoreformulier te staan, zij schoot een penalty raak: 12-11.

Dione Housheer zette goed door en rondde succesvol af. Na een goed opgebouwde aanval vond Nikita van der Vliet het net, het verschil kwam op drie punten te staan: 14-11. Van afstand schoot Eliza Iulia Buceschi raak. De teams zochten de kleedkamers op met een 14-12 stand in het voordeel van Nederland.

In de tweede helft pakte Roemenië direct het initiatief, wat resulteerde in twee doelpunten van Cristina Neagu. Estavana Polman zette goed door en scoorde. Ook Crina Pintea was opnieuw trefzeker. Nederland was onzorgvuldig in de aanval, de nodige kansen werden gemist. Het was Laura van der Heijden die Oranje weer op voorsprong bracht. Ook Crina Pintea kon weer raak schieten waardoor het gelijk op bleef gaan: 16-16.

Angela Malestein schoot een penalty achter de Roemeense keepster en Kelly Dulfer zette goed door. Hierdoor sloeg Nederland een gat van twee doelpunten. Vanuit de rechterhoek deed de tegenstander iets terug. Via opnieuw Kelly Dulfer en een break van Inger Smits stond het verschil op drie na tien minuten spelen in de tweede helft: 20-17.

Ondanks een twee minuten tijdstraf van Nikita van der Vliet bleef Oranje scoren, ook de offensieve dekking stond goed. Hoekspeelsters Bo van Wetering en Angela Malestein waren trefzeker waardoor een voorsprong van vijf doelpunten een feit was. Roemenië deed iets terug, maar ook Nederland vond telkens weer het net. Om en om werd er gescoord. Kelly Dulfer en Angela Malestein deden dat voor Nederland. Halverwege de tweede helft stond het 24-20.

De ploeg van Per Johansson verloor de grip en Roemenië kon drie keer scoren. Het was Alexandra Dindiligan die de aansluitingstreffer voor haar rekening nam: 24-23. Met een keihard schot in de kruising zette Bo van Wetering het verschil weer op twee. Met nog ruim zeven minuten te spelen kwam Roemenië op gelijke hoogte.

De teams zorgden voor een zenuwslopende slotfase. Laura van der Heijden scoorde haar zevende doelpunt uit evenveel pogingen en Kelly Dulfer schoot ook raak: 27-25. Eliza Iulia Buceschi wist ook het net te vinden. Vanaf de cirkel zorgde Merel Freriks weer voor een marge van twee doelpunten. Opnieuw zetten de Roemeense dames daar een treffer tegenover: 28-27. Met nog dertig seconden op de klok kreeg Nederland een penalty. Angela Malestein schoot deze snoeihard tegen de touwen en trok daarmee de winst naar zich toe. Eliza Iulia Buceschi scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 29-28.