12-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-SERVIE:GOTEBORG
Dames EK Handbal In Zweden, Hoofdgroep
Nederland - Servie 
Estavana Polman #79 (NED) Juicht

Foto: Henk Seppen

Nederlands Damesteam na winst op Servië koploper

Het Nederlands Damesteam begint de laatste speeldag van de hoofdronde van het Europees kampioenschap komende woensdag als koploper. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen versloeg Servië duidelijk met 35-27.

Duitsland speelde eerder op de dag met 20-20 gelijk tegen Spanje. Frankrijk kan later op de avond in punten op gelijke hoogte komen met Oranje. Op basis van het onderlinge resultaat tijdens de groepswedstrijden wordt Nederland dan hoger geklasseerd. Het Nederlands Damesteam sluit de hoofdronde komende woensdag in Göteborg om 16.15 uur af tegen Spanje.

Zeker is nu al dat Nederland minimaal als zesde eindigt, de beste prestatie ooit op een EK. Het Nederlands Damesteam wil echter ook de laatste groepswedstrijd tegen Spanje winnen en zich voor de halve finale plaatsen.

Na het verlies in de openingswedstrijd tegen Duitsland was de overwinning op Servië al de vierde winstpartij op rij. Voor het EK had Nederland sinds het debuut op het Europese podium in 1998 nog nooit meer dan één keer op rij gewonnen. Ook de 35 gescoorde doelpunten was een nieuw EK-record voor Oranje. Niet eerder scoorde de formatie van Helle Thomsen zo vaak tijdens een EK-wedstrijd.

Alleen in de eerste tien minuten hield Servië, de nummer twee van het EK 2012, gelijke tred. Na de benutte strafworp van Jovana Stoiljkovic die tot 4-3 leidde, deelde Oranje een eerste tik uit. Eerst passeerde Lois Abbingh de Servische defensie om fraai de gelijkmaker te scoren. Na geslaagde doelpogingen van Angela Malestein, Yvette Broch en opnieuw Malestein was het 7-4 voor Nederland.

Oranje dicteerde de wedstrijd en liep geleidelijk uit naar de grootste voorsprong: 17-11. Sanja Radosavljevic bepaalde de ruststand op 17-12. Vooral Angela Malestein was trefzeker. De rechter hoekspeelster gooide in de eerste helft vijf doelpunten achter de Servische keepster.

Yvette Broch, voor het duel gehuldigd vanwege haar honderdste interland, was met drie goals uit drie pogingen eveneens van waarde. Bij Servië kwam het meeste gevaar voor de pauze van Jovana Stoiljkovic. De linker opbouwspeelster scoorde de helft van de Servische productie.

Direct na de hervatting kwam Servië door treffers van Tamara Georgijev en Marina Dmitrovic terug tot 17-14. Daarna liep het weer flitsende Oranje relatief makkelijk weg van de opponent die een jaar geleden tijdens de achtste finale van het zo succesvolle WK nog met 36-20 was verslagen.

,,Servië bezorgde ons de nodige problemen. Het verschil was onze snelheid in de aanval en dat we meer speelsters hadden om te roteren. We zijn blij dat Duitsland een punt verspeelde tegen Spanje en dat we het bereiken van de halve finale nu in eigen hand hebben’’, aldus bondscoach Helle Thomsen.

,,Verdedigend moeten we het de volgende wel beter doen. We hebben een fitte ploeg en kunnen dit tempo ook in de rest van het toernooi spelen’’, zei Angela Malestein in de catacomben van Scandinavium.

Servië-Nederland 27-35 (12-17).
Servië: Jovana Risovic, Nina Kolundzic, Marija Colic; Sanja Radosavljevic (4), Katarina Krpez Slezak (1), Jelena Trifunovic, Jovana Kovacevic (1), Andela Janjusevic (3), Tamara Georgijev (4), Sladana Pop-Lazic (1), Marija Obradovic, Zeljka Nikolic (1), Jovana Stoiljkovic (8), Kristina Liscevic, Marija Petrovic (1), Marina Dmitrovic (3).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer (2), Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (6), Sanne van Olphen (3), Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg (1), Yvette Broch (6), Maura Visser (2), Nycke Groot, Kelly Dulfer (1), Michelle Goos, Angela Malestein (5), Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Diana-Carmen Florescu/Anamaria Stoia (Roemenië).
Strafminuten: 4’ – 8’ (Radosavljevic 2’, Petrovic 2’ – Van der Heijden 2’, Broch 2’, Visser 2’, Dulfer 2’).
Strafworpen: 3/2 – 4/4.