18-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-NOORWEGEN:GOTEBORG
Dames EK Handbal In Zweden, FINALE
NEDERLAND - Noorwegen
Zilveren Medaille

Foto: Henk Seppen

Nederland wint zilver op het EK!

Het Nederlands Damesteam is er net niet in geslaagd om Europees kampioen te worden. Na twee weken fantastisch handbal kwam Oranje in de finale tegen wereldkampioen en titelverdediger Noorwegen één doelpunt tekort om er een verlenging uit te slepen: 30-29. Met het bereiken van de halve finale had Oranje zich al rechtstreeks gekwalificeerd voor het WK van 1 tot en met 17 december 2017 in Duitsland.

Ondanks de nederlaag in de finale kan het Nederlands Damesteam terugkijken op een geweldig EK. Twee weken lang hielden de Oranjemeiden heel Nederland in de ban van de handbalsport. De aandacht in de media was enorm. Veel handbalclubs organiseerden speciale evenementen om gezamenlijk met de leden in de kantine of het clubhuis de handbalwedstrijden voor de televisie te bekijken. Om de einduitslag van de EK-finale te melden werd er zelfs ‘ingebroken’ in het eredivisie voetbaloverzicht van Studio Sport.

De uitgangspunten voor de finale waren zeer verschillend. Noorwegen wilde de zevende Europese titel opeisen, Nederland vooral revanche voor de verloren WK-finale van vorig jaar en het verlies van de strijd om het brons bij de Olympische Spelen.

De EK-finale was voor Noorwegen een soort van routine. De titelverdediger speelde voor de tiende keer de finale. Voor Oranje was dit een primeur. De zevende plaats bij het EK van 2014 was het beste resultaat tot nu toe.

In de Scandinavium Arena was een geweldige sfeer. Vele Nederlandse handbalsupporters waren naar Göteborg afgereisd om deze unieke gebeurtenis mee te maken.

In tegenstelling tot de laatste vier ontmoetingen met Noorwegen waar telkens kansloze nederlagen werden geleden, was Nederland nu wel gelijkwaardig aan de regerend wereldkampioen. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen verloor bij het EK alleen het openingsduel tegen Duitsland. Daarna volgden zes overwinningen op rij, een record voor Nederland.

Nederland heeft zich duidelijk verbeterd sinds de verloren WK-finale van vorig jaar. De ploeg is rijper en speelt supersnel. Volgens veel analisten het mooiste handbal op het toernooi. Dat was in de finale ook met name voor de rust te zien. De knap opgebouwde 13-9 voorsprong was echter bij het rustsignaal verdampt. Nycke Groot gooide vlak voor het einde de gelijkmaker tegen de Noorse touwen: 15-15.

Na de hervatting ging het tien minuten gelijk op, maar Nederland kwam niet meer op voorsprong. Bij 24-20 leek Noorwegen definitief afstand te nemen. Tien minuten voor tijd was de opdracht bij een 28-23 achterstand nog lastiger. Toch kwam Oranje knap terug tot 30-29 maar de tijd ontbrak voor de gelijkmaker.

Het Nederlands Damesteam was in Zweden twee weken lang een lust voor het oog. De bondscoaches van de toplanden spraken hun waardering uit over de manier waarop er werd gespeeld. Alle facetten die de sport aantrekkelijk maken, heeft Oranje in huis: snel, dynamisch, creatief en effectief.

In Zweden werd het hoge snelheidshandbal van het Nederlands Damesteam tot in de puntjes uitgevoerd. Een jaar geleden toonde Oranje onder leiding van bondscoach Henk Groener deze manier van spelen op het wereldtoneel en ook bij de Olympische Spelen kreeg Nederland veel bewondering voor de positieve manier van spelen.

In Kristianstad en Göteborg werd het spel met de nieuwe Deense bondscoach Helle Thomsen verder verfijnd. Om zestig minuten in zo’n hoog tempo te kunnen spelen, is een topconditie vereist. Dat de Nederlandse tophandbalsters extreem fit zijn, bleek tijdens het EK. Waar andere landen problemen hadden met de fysieke gesteldheid was er bij de Oranjedames geen sprake van een terugslag. Uiterst knap met het enorm volle programma van trainingen en wedstrijden in de competitie, beker, Europa Cup en interlands.

,,Nederland zorgde voor een fantastisch gevecht’’, aldus Thorir Hergeirsson, de bondscoach van Noorwegen. ,,Zij ontwikkelen zich goed en zijn enorm gegroeid sinds vorig jaar en met name de laatste maand. Helle Thomsen is een goede coach. Nederland zal ook in de toekomst voor ons een lastige tegenstander zijn en zal in veel meer finales spelen. Kari (Grimsbø) en Nora (Mørk) en de teamspirit waren de sleutels voor de zege’’.

,,Noorwegen heeft een geweldig team’’, zei bondscoach Helle Thomsen. ,,Ik ben nu helemaal leeg’’.

,,Het was een geweldige wedstrijd van twee van de beste teams ter wereld. We waren dicht bij een overwinning. Als we ons zo verder ontwikkelen, kunnen we Noorwegen wellicht verslaan in de toekomst. We mogen trots zijn op wat we hier hebben laten zien. Het is geweldig om deel uit te kunnen maken van dit team’’, vond Maura Visser.

,,We maakten wat fouten en misten een aantal vrije kansen. Noorwegen speelde heel goed. We hebben wel laten zien dat het mogelijk is om Noorwegen te verslaan en dat zal ook een keer gebeuren. We worden alleen maar beter’’, zei Yvette Broch.

,,Het was vandaag een echte finale en beide teams speelden mooi handbal. Op sommige momenten waren wij beter, op andere momenten was Noorwegen de  betere ploeg. Ik ben heel erg teleurgesteld dat we geen goud hebben gewonnen, maar we zaten er heel dichtbij’’, aldus Tess Wester.

Noorwegen-Nederland 30-29 (15-15).
Noorwegen:
Kari Aalvik Grimsbø, Silje Margaretha Solberg; Emilie Hegh Arntzen (3), Veronica Egebakken Kristiansen (2), Stine Ruscetta Skogrand, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk (12), Stine Bredal Oftedal (2), Malin Aune, Marit Malm Frafjord (5), Silje Waade (2), Kjerstin Solaas, Amanda Kurtović, Camilla Herrem (4), Sanna Charlotte Solberg, Marta Tomac.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont, Lois Abbingh (3), Sanne van Olphen (2), Danick Snelder (6), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (2), Maura Visser (1), Nycke Groot (5), Kelly Dulfer, Michelle Goos (2), Angela Malestein (1), Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Victoriia Alpaidze/Tatyana Berezkina (Rusland).
Strafminuten: 4’ – 4’ (Arntzen 2’, Tomac 2’ – Snelder 4’).
Strafworpen: 5/5 – 4/3.
Toeschouwers: 11.037.

Uitslagen EK Nederlands Damesteam:
Zondag 4 december 2016, 18.30 uur: Duitsland – Nederland (Groep B) 30-27 (13-14)
Dinsdag 6 december 2016, 18.30 uur: Polen – Nederland (Groep B) 21-30 (11-14)
Donderdag 8 december 2016, 20.45 uur: Frankrijk – Nederland (Groep B) 17-18 (12-7)
Zaterdag 10 december 2016, 18.30 uur: Zweden – Nederland (Hoofdronde – Groep 1) 30-33 (13-14)
Maandag 12 december 2016, 18.30 uur: Servië – Nederland (Hoofdronde – groep 1) 27-35 (12-17)
Woensdag 14 december 2016, 16.15 uur: Spanje – Nederland (Hoofdronde – Groep 1) 24-29 (13-15)
Vrijdag 16 december 2016,18.15 uur: Denemarken – Nederland (Halve finale) 22-26 (13-13)
Zondag 18 december 2016, 18.00 uur Noorwegen – Nederland (Finale) 30-29 (15-15)