Helle Thomsen blijft tot en met het EK 2018 bondscoach van het Nederlands Damesteam

Helle Thomsen blijft bondscoach van het Nederlands Damesteam. De Deense topcoach is vandaag met het Nederlands Handbal Verbond (NHV) een contract van twee jaar overeengekomen met een optie van verlenging tot en met de Olympische Spelen in Tokyo.

Het Nederlands Handbal Verbond is blij met de continuering met Helle Thomsen als bondscoach. Technisch Directeur Sjors Röttger: “We hebben met Helle een coach die past bij onze handbalvisie om snel en attractief handbal te spelen. We hebben de overtuiging dat het Nederlands handbalteams met Helle verdere progressie gaat maken richting de wereldtop.”

De 46-jarige Deense volgde op 30 september 2016 bondscoach Henk Groener op, die na de Olympische Spelen stopte bij het Nederlands Damesteam. Met Helle Thomsen op de bank eindigde Nederland bij het EK van afgelopen december na een fantastisch toernooi als tweede. Dat was het beste resultaat ooit bij een Europese titelstrijd.

Naast de zilveren medaille bij het EK werd Thomsen met het nationale damesteam van Zweden bij het EK in 2014 ook al een keer derde. Bovendien won ze met het Deense FC Midtjylland twee keer de landstitel en bereikte ze met die ploeg de Final 4 van de EHF Champions League, het meest prestigieuze clubtoernooi in de wereld.

Na twee weken fantastisch handbal kwam Oranje bij het laatste EK in de finale tegen wereldkampioen en titelverdediger Noorwegen één doelpunt tekort om er een verlenging uit te slepen: 30-29. Met het bereiken van de halve finale had Oranje zich al rechtstreeks gekwalificeerd voor de wereldtitelstrijd. Het WK is van 1 tot 17 december in Duitsland. Nederland speelt de groepsfase in Leipzig. Meer informatie en kaarten via www.germanyhandball2017.com.

Twee weken lang hielden de Oranjemeiden heel Nederland in de ban van de handbalsport. De aandacht in de media was enorm. Veel handbalclubs organiseerden speciale evenementen om gezamenlijk met de leden in de kantine of het clubhuis de handbalwedstrijden voor de televisie te bekijken.

Om de einduitslag van de EK-finale te melden werd er zelfs ‘ingebroken’ in het eredivisie voetbaloverzicht van Studio Sport. De Oranjedames waren prominent te zien en te horen in verschillende televisie- en radioprogramma’s. In de kranten en op internet werd uitgebreid geschreven over de handbalsport. Landelijke kranten plaatsten berichten op de voorpagina’s.

De eerstvolgende keer dat de Oranjedames bij elkaar komen is van 13 tot 19 maart 2017. Tijdens deze stage worden er waarschijnlijk twee oefeninterlands in Nederland gespeeld. De tegenstander en locaties worden binnenkort bekend gemaakt.