Lois Abbingh

Nederland wint van Duitsland maar halve finales EK niet haalbaar

Het Nederlands Damesteam heeft de tweede wedstrijd in de Main Round van het EK gewonnen van Duitsland met 28-27. Dit is echter niet genoeg voor het bereiken van de halve finales. Hiervoor moest de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade minimaal met twee doelpunten verschil winnen van de Oosterburen.

Het Nederlands Damesteam wist vooraf wat de opdracht was. Om nog kans te maken op een plek in de halve finale moest worden gewonnen en het liefst met groot verschil. Bovendien moet Duitsland morgen winnen van Kroatië. Een zege met één doelpunt verschil tegen Duitsland was om die reden niet genoeg, omdat Oranje eerder met twee doelpunten verschil van Kroatië verloor en dan op -1 zou komen en nooit meer boven beide landen zou kunnen eindigen.

Voor de start van het EK speelde het Nederlands Damesteam de enige twee interlands in het kalenderjaar tegen Duitsland. In Lingen werd verloren en gewonnen. Nederland en Duitsland speelden tegen elkaar op de laatste vier titeltoernooien. Beide landen wonnen twee keer. De laatste ontmoeting werd gewonnen. In de Main Round van het WK vorig jaar in het Japanse Kumamoto won Duitsland met 25-23. Desondanks werd Oranje later wereldkampioen.

De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door Duitsland, maar Nederland weet via Laura van der Heijden snel op gelijke hoogte te komen. In de beginfase gaat het gelijk op. Voor Oranje scoren Lois Abbingh (3x) en Angela Malestein, ook de tegenstander weet de kansen af te maken: 5-5. Via Danick Snelder en Angela Malestein komen de Oranjedames eventjes twee doelpunten voor te staan. Een Duitse time-out heeft vervolgens effect, het team scoort zes keer op rij en neemt een voorsprong halverwege de eerste helft: 7-11.

Via Angela Malestein en Lois Abbingh wordt de achterstand iets verkleind tot twee doelpunten. Over en weer worden kansen gemist en zijn de keepers scherp. Duitsland is net iets gerichter in de afronding en weet weer uit te lopen: 9-13. Via achtereenvolgens snelle doelpunten van Laura van der Heijden, Larissa Nusser en Lois Abbingh komt Oranje terug tot één doelpunt: 12-13. Nederland weet de achterstand voor rust niet weg te poetsen, de teams zoeken de kleedkamers op met een 14-15 tussenstand.

Na de rust weet Oranje het gat te dichten, via Kelly Dulfer en Danick Snelder komen ze op gelijke hoogte: 16-16. Slordig balverlies en fouten in de afronding van de Nederlandse ploeg zorgen ervoor dat Duitsland al snel weer uit kan lopen: 17-19. Wederom weten de Oranjedames het gat te dichten, topscorer van de wedstrijd Lois Abbingh (8 goals) en Bo van Wetering zorgen voor de gelijkmakers.

Het blijft continue gelijk op gaan, totdat Nederland vijf minuten voor tijd via Angela Malestein, in overtal, op voorsprong komt: 25-24. Het zorgt voor een chaotische slotfase, direct na het doelpunt krijg Duitsland een tweede tijdstraf. Hierdoor staat Oranje ruim anderhalve minuut met twee speelsters meer in het veld. Deze situatie wordt niet optimaal benut, Dione Housheer scoort, maar ook Emily Bolk weet het net te vinden: 26-25. Angela Malestein scoort twee minuten voor het einde een penalty en zorgt weer voor een voorsprong van twee doelpunten. Duitsland doet direct iets terug en verkleint het gat weer. Larissa Nusser maakt de 28-26 voor Oranje, echter is het een razendsnelle goal van Xenia Smits die ervoor zorgt dat de voorsprong teruggebracht wordt naar één. In de laatste aanval van de wedstrijd weten de Oranjedames niet te scoren. De wedstrijd wordt gewonnen met 28-27 maar dit is niet genoeg voor het bereiken van de halve finales. Dinsdag 15 juli wacht de laatste wedstrijd in de Main Round tegen Roemenië.