Tess Wester (2)

Nederland verliest eerste wedstrijd Main Round van Noorwegen

Het Nederlands Damesteam is de hoofdronde van het EK begonnen met een 25-32 nederlaag. Noorwegen nam revanche voor de 30-28 nederlaag tijdens het WK in het Japanse Kumamoto vorig jaar. Het betekende voor Oranje destijds de eerste zege op Noorwegen na twintig jaar. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade keek bij rust tegen een 10-16 achterstand aan.

In de eerste wedstrijd van de hoofdronde kreeg Nederland met een sterke tegenstander te maken. Noorwegen, de Europese recordkampioen met zeven titels, liet in de groepsfase tegen Polen, Duitsland en Roemenië al zien in topvorm te zijn en één van de favorieten voor de titel. De Scandinaviërs beschikken met Nora Mørk en Camilla Herrem over de twee meest scorende speelsters van het toernooi.

Noorwegen beschikt over een complete, ervaren ploeg die tot nu toe met afstand de meeste doelpunten scoort in één-tegen-één situaties, heel efficiënt is vanaf de strafworpstreep en bovendien het minste balverlies leed van alle ploegen op het EK. Ook het Nederlands Damesteam had hier geen goed antwoord op.

Debbie Bont zorgt vanaf de rechterhoek voor de eerste goal van de wedstrijd. Laura van der Heijden weet die voorsprong direct daarna te verdubbelen voor de Oranjedames. Daarna is het Noorwegen dat vier doelpunten op rij weet te maken: 2-4. Lois Abbingh zorgt er met haar 700e interlanddoelpunt voor dat Nederland het verschil verkleint naar één. Het gaat gelijk op, via goals van Bo van Wetering, Danick Snelder en Laura van der Heijden blijven de Oranjedames tot halverwege de eerste helft in de buurt van Noorwegen: 6-7.

De tegenstander scoort vijf keer op een rij, mede door tijdstraffen aan Nederlandse kant. Razendsnelle aanvallen worden door de Noren afgewisseld met geplaatste schoten. Met name Nora Mørk en Stine Oftedal weten het net goed te vinden, wat resulteert in een voorsprong van 6-12. Angela Malestein en Laura van der Heijden verkleinen de achterstand voor Nederland met gerichte schoten. Ook Noorwegen weet in deze fase te scoren maar via opnieuw Angela Malestein en Dione Housheer blijft het verschil vier. Het zijn twee snelle counters die door de Noorse dames worden afgerond en ervoor zorgen dat de teams gaan rusten met een 10-16 stand in het voordeel van Noorwegen.

Noorwegen gaat in de tweede helft direct door met scoren en vergroot de voorsprong naar 10-18. Via een doelpunt van Lois Abbingh doen de Oranjedames iets terug. De Noorse dames benutten een overtal situatie goed en scoren twee keer. Opnieuw Lois Abbingh, Kelly Dulfer en een snoeihard schot van Dione Housheer zorgen voor goals van Nederlandse ploeg: 14-21. Toch blijft de tegenstander het net vinden met snel aanvalsspel en staat het halverwege de tweede helft 17-27.

Via Angela Malestein, Bo van Wetering en Debbie Bont wordt de achterstand verkleind naar acht doelpunten: 20-28. Het is Larissa Nusser die de Oranjedames de laatste minuten bij de hand neemt met drie doelpunten, maar het is niet genoeg voor de overwinning. De Noorse dames winnen de wedstrijd met 25-32.