Kelly

Nederland wint van Hongarije en is door naar de Main Round op EK

Het Nederlands Damesteam heeft zich dankzij een 28-24 overwinning op Hongarije geplaatst voor de hoofdronde van het EK. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade stond bij rust met 13-15 achter maar wist toch de overwinning te pakken.

Vooraf was het duidelijk en hoefde er weinig rekenwerk aan te pas te komen. Alleen een overwinning op Hongarije betekende een plek in de hoofdronde, bij een gelijkspel of verlies was Nederland uitgeschakeld. Door de 25-24 zege eerder op de dag van Kroatië op Servië leverde de winst een extra voordeel op. Servië, Hongarije en Nederland eindigden allen op 2 punten. Op basis van het onderlinge resultaat tussen deze landen eindigt Servië als laatste in de poule en neemt Nederland twee bonuspunten mee naar de hoofdronde.

De eerste goal van de wedstrijd wordt gemaakt door Hongarije. Het is vervolgens jubilaris Angela Malestein (150 interlands) die de stand gelijk trekt. In de begin fase gaat het gelijk op. Via opnieuw Angela Malestein (2X), Laura van der Heijden (2x) en Kelly Dulfer staat het na tien minuten spelen 6-6. De aanval van de tegenstander begint vervolgens te lopen, waar de Oranjedames slordig zijn in de passing. Hongarije weet daar goed gebruik van te maken en snelle breaks af te ronden. Met vier doelpunten op een rij nemen ze een ruime voorsprong: 7-10.

Door een twee minuten tijdstraf van Kelly Dulfer en een gemiste penalty van Lois Abbingh weet Hongarije zelfs het verschil te vergroten naar vier goals: 9-13. Het is Tess Wester met een aantal goede reddingen die ervoor zorgt dat de Hongaren niet verder uitlopen. Via snelle doelpunten van Bo van Wetering, Danick Snelder, Angela Malestein en Debbie Bont verkleint Nederland de achterstand: 13-15. Met deze tussenstand zoeken de teams de kleedkamers op.

In de tweede helft is het direct Kelly Dulfer die scoort. Vervolgens gaat het gelijk op, beide landen zijn scherp in de afronding. Na tien minuten spelen scoort Angela Malestein een penalty waarmee ze de stand gelijk trekt: 19-19. Via topscorer van de wedstrijd Kelly Dulfer en een snoeihard schot Dione Housheer komt Oranje zelfs op voorsprong halverwege de tweede helft.

Zowel Hongarije als Nederland geven alles in de tweede helft. Dione Housheer zorgt met haar derde goal van de avond voor een 23-22 voorsprong voor de Oranjedames. Die voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven en zelfs uitgebouwd in de laatste tien minuten. Via Debbie Bont, Larissa Nusser en Lois Abbingh staat het 26-23 met nog vier minuten te spelen. Het slotstuk is voor de speelster van de wedstrijd, Kelly Dulfer, die met twee doelpunten de eindstand bepaalt op: 28-24.

In de Main Round kruist de poule van Nederland met poule D. Duitsland, Noorwegen en Roemenië worden de volgende tegenstanders van de Oranjedames. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen, in het geval van Nederland zijn dat de twee behaalde punten tegen Hongarije.