6-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-POLEN:KRISTIANSTAD
Dames EK Handbal In Zweden, Groepsfase
Nederland - Polen 
Overwinningsfoto

Foto: Henk Seppen

Nederland na klinkende zege op Polen naar EK-hoofdronde

Met een klinkende 30-21 zege op Polen heeft het Nederlands Damesteam zich uitstekend gerevancheerd van de nederlaag tegen Duitsland op de openingsdag van het Europees kampioenschap in Zweden. Ongeacht de resultaten van de resterende wedstrijden in groep B betekent de overwinning tevens plaatsing voor de hoofdronde van het EK.

Voor Nederland is de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk (donderdag om 20.45 uur) wel enorm belangrijk. Voor een goede uitgangspositie in de hoofdronde is een nieuwe zege harder nodig dan ooit. De resultaten van de onderlinge duels in de groepsfase van de ploegen die verder spelen, tellen mee. Probleem is echter wel dat Oranje tijdens een EK nog nooit twee keer achter elkaar een wedstrijd won. Een mooie gelegenheid voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen om met deze statistiek te breken.

Polen, in het verre verleden vaak een lastige tegenstander voor Oranje, was nu de ideale tegenstander om het zelfvertrouwen op te krikken. Een jaar geleden won Oranje tijdens het WK nog twee keer van de opponent. In de voorronde in Næstved werd Polen verpulverd met 31-20. In de halve finale in Herning was het Nederlands Damesteam op weg naar de beste prestatie ooit in de Nederlandse handbalgeschiedenis met 30-25 te sterk.

De nederlaag betekende voor Polen een evenaring van de slechtste EK-serie van vijf nederlagen op rij. In Kristianstad was het al de tweede nederlaag na het verlies op de eerste dag tegen Frankrijk. Bij het laatste EK, twee jaar geleden in Hongarije en Kroatië, sloot Polen de hoofdronde af met drie verliespartijen.

Net als tegen Duitsland bepaalde Oranje lange tijd het wedstrijdbeeld. De start was prima met treffers van Michelle Goos en Lois Abbingh. Alina Wojtas en Kinga Achruk antwoordden namens Polen maar de 2-2 bleek tevens de laatste keer dat de nummer vier bij de laatste twee WK’s op gelijke hoogte was. Nederland speelde frivool, geconcentreerd en effectief en gaf de tegenstander geen enkele kans op een goed resultaat.

Bij het rustsignaal was de voorsprong nog gering (14-11). In het begin van de tweede helft bleef de marge schommelen tussen de vier en vijf treffers. Oranje besliste de wedstrijd tussen de veertigste en vijftigste minuut door zeven keer op rij te scoren via Debbie Bont, Michelle Goos (beiden twee keer), Lois Abbingh, Estavana Polman en Nycke Groot: 27-16.

Bij het Nederlands Damesteam maakte Lynn Knippenborg deel uit van de wedstrijdselectie. Tegen Duitsland werd de opbouwspeelster nog uit voorzorg aan de kant gehouden. Knippenborg kreeg vier minuten speeltijd.

Bij Polen zat met Leszek Krowicki een oude bekende als verantwoordelijke op de bank. De Poolse bondscoach was van 1995 tot en met 1998 drie jaar lang de bondscoach van het Nederlands Herenteam. Momenteel is hij tevens coach van Bundesligaploeg VfL Oldenburg, de club van verdedigingsspecialiste Kelly Dulfer.

Lois Abbingh en Michelle Goos eindigden de wedstrijd als topscorers met vijf doelpunten. Alina Wojtas scoorde eveneens vijf keer maar de Poolse had daar maar liefst zeventien schotpogingen voor nodig.

Na afloop werd Tess Wester door de organisatie gekozen als ‘speelster van de wedstrijd’. De keepster keerde maar liefst zeventien Poolse schoten. Met haar stoppercentage van 46% benaderde Wester haar WK-vorm.

,,We kunnen een stuk beter slapen dan twee dagen geleden. Ik ben heel tevreden hoe de groep dit heeft opgepakt en de teleurstelling verwerkt. We hebben veel opties om ons doel te bereiken. Vandaag was onze sterke verdediging met daarachter een fantastische Tess Wester bepalend voor het succes’’, aldus bondscoach Helle Thomsen.

Polen-Nederland 21-30 (11-14).
Polen:
Weronika Gawlik (1), Adrianna Płaczek; Monika Kobylińska, Marta Gęga, Agnieszka Kowalska (1), Patrycja Królikowska, Kinga Grzyb (4), Katarzyna Janiszewska (2), Joanna Drabik (2), Joanna Kozłowska (1), Emilia Galińska, Alina Wojtas (5), Natalia Nosek, Kamila Szczecina, Kinga Achruk (2), Ewa Andrzejewska (3).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (5), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (3), Maura Visser (2), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer (1), Michelle Goos (5), Angela Malestein, Estavana Polman (3).
Scheidsrechters: Victoriia Alpaidze/Tatyana Berezkina (Rusland).
Strafminuten: 8’ – 8’ (Kowalska 2’, Wojtas 4’, Achruk 2’ – Kramer 2’, Snelder 4’, Visser 2’).
Strafworpen: 3/3 – 7/5.