4-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-DUITSLAND:KRISTIANSTAD
Dames EK Handbal In Zweden, Groepsfase
Nederland - Duitsland 27-30
Een Teleurgestelde Danick Snelder #10 (NED)

Nederland start EK met een nederlaag

Het Nederlands Damesteam is het Europees kampioenschap begonnen met een nederlaag. In het openingsduel van groep B was Duitsland met 30-27 te sterk voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Nederland heeft het bereiken van de hoofdronde nog wel in eigen hand. Er volgen nog groepswedstrijden tegen Polen (dinsdag om 18.30 uur) en Frankrijk (donderdag om 20.45 uur). De eerste drie van de groep gaan door naar de hoofdronde.

De speelsters namen de uitstekende vorm bij hun clubs in de EHF Champions League mee naar Zweden. Dat resulteerde echter niet in een overwinning tegen Duitsland. Nederland speelde consistent en snel maar het duurde lang voordat de snel opgelopen 0-2 achterstand door Kim Naidzinavicius en Anne Hubinger was weggewerkt.

Lois Abbingh scoorde het eerste EK-doelpunt voor Oranje vanaf de strafworpstreep en het duurde tot de negende minuut voordat het eerste Nederlandse velddoelpunt een feit was. Angela Malestein mikte na een snelle tegenaanval raak achter de Duitse keepster Clara Woltering.

Duitsland kwam in de eerste helft nog twee keer op voorsprong. De treffers van Saskia Lang en Anna Loerper werden vlot geëgaliseerd door Lois Abbingh (opnieuw een strafworp) en Yvette Broch, die een snelle break out knap verzilverde. De treffer van de Westlandse cirkelloopster was de eerste in een rij van zes Nederlandse doelpunten op rij.

Angela Malestein zorgde voor de eerste Nederlandse voorsprong: 5-4. Hierna waren Nycke Groot, Laura van der Heijden, Lois Abbingh en opnieuw Nycke Groot trefzeker en stond er na negentien minuten een riante 9-4 voorsprong op het scorebord in de Kristianstad Arena. Tussendoor had keepster Tess Wester een tweede Duitse strafworp gekeerd.

In de laatste fase voor het wisselsignaal van de Hongaarse scheidsrechters Péter Horváth en Balázs Marton was Nederland minder dominant en kreeg Duitsland steeds meer vat op het snelle Nederlandse spel. De voorsprong van vijf treffers (12-7) werd snel kleiner en vlak voor het rustsignaal kwam Duitsland via Svenja Huber zelfs tot op één doelpunt: 14-13.

Hoe spaarzaam de Nederlandse treffers in het begin van de eerste helft waren, zo snel ging het direct na de hervatting. Binnen tweehonderd tellen scoorde Estavana Polman drie treffers uit evenveel pogingen en was er weer een ruime marge opgebouwd: 17-13. Dit verschil bleef vrijwel onveranderd tot 20-17. Daarna strafte Duitsland een matige fase van Oranje af. Binnen twee minuten waren de oosterburen langszij: 20-20.

Anderhalve minuut later zag het er nog zorgelijker uit. Kim Naidziniavicius zorgde met 20-21 voor de eerste Duitse voorsprong sinds 2-3 en Jenny Karolius tekende voor 20-22. Ondertussen was Kelly Dulfer met een rode kaart naar de kant gestuurd. Via Lois Abbingh en Nycke Groot kwam het Nederlands Damesteam met nog een kwartier te spelen langszij: 22-22.

In de beslissende fase had Duitsland steeds het initiatief en liep Oranje achter de feiten aan. Slechts twee keer kwam Nederland tot één doelpunt (bij 23-24 en 25-26). Duitsland ging veel beter met de kansen om en zag Oranje de ene na de andere mogelijkheid om zeep helpen. In de slotfase bepaalde Anne Hubinger met drie van de vier laatste Duitse treffers de wedstrijd definitief.

,,In de tweede helft schoten we echt slecht. We hadden de kans om het verschil groter te maken. Dat deden we niet en zo kwam Duitsland terug in de wedstrijd’’, aldus aanvoerster Danick Snelder. ,,We wisten dat Duitsland zestig minuten lang zou strijden, maar misten zelf ook vijf, zes open kansen’’, vond Lois Abbingh. Ook Yvette Broch was teleurgesteld na de nederlaag. ,,Ik weet echt niet wat er is gebeurd. We waren goed voorbereid en hebben de tegenstander absoluut niet onderschat. We ‘vochten’ er niet genoeg voor’’.

Duitsland-Nederland 30-27 (13-14).