Oranjedames OS

TeamNL Handbaldames winnen oefenduel van Rusland

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste oefenwedstrijd voor de start van de Olympische Spelen gewonnen van Rusland. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was in de doelpuntrijke wedstrijd met 34-37 te sterk. Zondag 25 juli openen de Handbaldames de Spelen met een duel tegen het thuisland Japan. De wedstrijd begint om 02:00 uur Nederlandse tijd.

De beginfase van de wedstrijd ging gelijk op: 3-3. Na balverlies van Nederland scoorde Rusland twee keer uit een snelle tegenaanval. Nederland scoorde vier keer op rij via Lois Abbingh (2x), Debbie Bont en Inger Smits en boog zo de achterstand om in een voorsprong: 5-7. De Russen brachten de stand niet veel later weer gelijk.

Halverwege de eerste helft scoorde de Russische hoekspeelster Managarova opnieuw de gelijkmaker met een prachtige vlieger. Dione Housheer passeerde haar tegenstander en vuurde een hard afstandsschot af. Dankzij haar twee goals en een knappe redding van Tess Wester liep Nederland uit: 12-14.

Het verschil van twee goals stond lange tijd op het scorebord. Aan de kant van Oranje was Bo van Wetering twee keer trefzeker en schoot Merel Freriks raak vanaf de cirkel. Rusland strafte fouten in de Nederlandse aanval af met snelle break-outs en kwam terug in de wedstrijd met twee scores achter elkaar: 17-17.

Merel Freriks liep tegen een tijdstraf aan. Het lukte Rusland niet om te profiteren van de extra speelster op het veld. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade pakte opnieuw het initiatief op. Kelly Dulfer blokte een scoringspoging van Rusland en Wester hield haar doel leeg. Dione Housheer en Danick Snelder zorgde voor een Nederlands voordeel in de rust: 17-19.

Nycke Groot tekende voor de eerste treffer in de tweede helft. Rinka Duijndam bracht knap redding op een zevenmeter. De trefzekere Anna Vyakhireva bracht Rusland in het spoor 20-21. Nederland vergrootte het gat naar drie doelpunten dankzij Dione Housheer en Angela Malestein. Rusland deed iets terug met een treffer.

Dankzij goed keeperswerk van Rinka Duijndam en mooi uitgespeelde Nederlandse aanvallen liep Nederland uit naar 21-26. Nycke Groot kreeg het op haar heupen en maakte drie treffers op rij. De marge werd vergroot naar 23-29 en de Russische coach nam een time-out.

De Russische cirkelloopster Makeeva vond twee keer het net en bracht de stand terug naar 26-30. Rinka Duijndam zorgde er hoogst persoonlijk voor dat de Russen niet verder in konden lopen. Dione Housheer, Debbie Bont en Inger Smits zorgden voor een comfortabele voorsprong: 26-33.

Rusland begon aan een slotoffensief en scoorde de ene na de andere goal. Nederland werd aanvallend slordig. De Russische ploeg had de achterstand twee minuten voor tijd bijna weggepoetst: 33-35. Laura van der Heijden gooide de wedstrijd in het slot met een treffer van afstand. In de laatste seconde vuurde Inger Smits nog een pegel af en bepaalde de eindstand op 34-37.

Programma groepsfase Olympische Spelen:
Zondag 25 juli 2021, 09:00 uur (02:00 uur Nederlandse tijd): Nederland-Japan
Dinsdag 27 juli 2021, 16:15 uur (09:15 uur Nederlandse tijd): Korea-Nederland
Donderdag 29 juli 2021, 09:00 uur (02:00 uur Nederlandse tijd): Nederland-Angola
Zaterdag 31 juli 2021, 21:30 uur (14:30 uur Nederlandse tijd): Noorwegen-Nederland
Maandag 2 augustus 2021, 19:30 uur (12:30 Nederlandse tijd): Nederland-Montenegro

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Het handbaltoernooi is anders opgezet dan bij een EK of WK. Daar wordt gewerkt met een poulefase, Main Round, halve finale en finale. Komende zomer spelen de teams van 25 juli t/m 2 augustus de poulefase. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.