TeamNL Handbaldames Brazilie

TeamNL Handbaldames winnen nipt van Brazilië in Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de tweede wedstrijd in de Golden League gewonnen van Brazilië. Na een voorsprong van negen doelpunten werd het in de slotfase nog spannend. De ploeg van Per Johansson trok de overwinning uiteindelijk over de streep: 26-27.

De Golden League wordt op zondag 30 oktober afgesloten. Denemarken is om 14:30 uur de tegenstander. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Ziggo Sport.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd liet lang op zich wachten. Pas na ruim drie minuten spelen schoot Nikita van der Vliet raak. Na een mooie pass van Estavana Polman verdubbelde Bo van Wetering een minuut later de stand. Aanvallend waren beide ploegen zeer slordig en de keepsters waren goed op dreef. Mede door de missende scherpte in de afronding kon de tegenstander vier keer op rij scoren. Na twaalf minuten spelen stond het 4-2 voor de Braziliaanse dames.

Dione Housheer tekende voor de aansluitingstreffer, maar het was Brazilië dat veel ruimte kreeg in de aanval. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en het verschil kwam op drie te staan: 6-3. Debbie Bont schoot snel raak. De rechterhoek van de tegenstander deed precies hetzelfde. Halverwege de eerste helft scoorde Nikita van der Vliet vanaf de cirkel: 7-5. Het tempo lag hoog in deze fase van de wedstrijd. Beide ploegen vonden afwisselend het net en lieten veel ruimte in de dekking. Zowel aan Nederlandse als Braziliaanse kant werd een penalty raak geschoten, namens Oranje deed Dione Housheer dit. Met een hard schot werd het verschil weer op drie gezet door Bruna de Paula: 9-6.

Het team van bondscoach Per Johansson pakte de draad op. Debbie Bont schoot raak vanaf de hoek en Laura van der Heijden scoorde de aansluitingstreffer. Toch lukte het Nederland nog niet om langszij te komen. Met twee doelpunten op rij zorgde Brazilië weer voor een verschil van drie. Tegen het einde van de eerste helft kwam Nederland op stoom. Dione Housheer wist wel raad met een penalty en Maxime Struijs schoot onderhands raak. Met een prachtige pass achter de rug stelde diezelfde Struijs Bo van Wetering in staat om de gelijkmaker binnen te schieten. Dat deed ze door snoeihard in de kruising te gooien: 11-11.

Oranje ging meteen verder met scoren en hield de tegenstander daar negen minuten vanaf. Via een rake penalty van Dione Housheer, een hard schot van Merel Freriks en een snelle break, met Bo van Wetering als eindstation, pakte Nederland de voorsprong. De teams zochten de kleedkamer op met een 11-14 stand in het voordeel van de TeamNL Handbaldames.

In de tweede helft ging Nederland verder waar het gebleven was. Via goals van Merel Freriks, Dione Housheer en Debbie Bont (2x) stond er binnen no-time een verschil van zeven doelpunten op het scorebord: 11-18. Met een rake penalty deed Brazilië iets terug, maar het was Oranje dat een sterk eerste deel van de tweede helft speelde. Met onderscheppingen in de dekking en razendsnelle breaks bleef Nederland scoren. Estavana Polman had een mooie actie in huis, Zoë Sprengers schoot raak vanaf de linkerhoek en Debbie Bont rondde succesvol af: 12-21.

Brazilië vond ook weer het net, maar Nederland bleef het spel bepalen. Met een lobje verschalkte Nikita van der Vliet de keepster. Een penalty voor de tegenstander betekende de eerste momenten van debutant Bianca Schanssema in de Nederlandse goal. Ze zat dichtbij, maar de bal verdween achter haar in het doel. Zoë Sprengers schoot vervolgens raak in de korte hoek: 14-23.

Halverwege de tweede helft brak een mindere fase voor Oranje aan. Slordigheden in de aanval werden keihard afgestraft door de Braziliaanse dames. Met drie doelpunten op rij werd het verschil verkleind naar zes. Bondscoach Per Johansson nam direct een time-out. Dit resulteerde in een razendsnelle aanval die werd afgerond door Nikita van der Vliet. Toch ging het vervolgens weer mis in balbezit. Daar profiteerde Brazilië drie keer slim van: 20-24. De bal wilde er niet in voor Nederland. Schoten van Kim Molenaar en Kelly Vollebregt werden gepakt door de Braziliaanse doelvrouw. Aan de andere kant was het wel raak. Met het zesde doelpunt op rij scoorde Brazilië de aansluitingstreffer: 23-24.

Laura van der Heijden brak na acht minuten de ban. Zij zette goed door in de aanval en vond eindelijk weer het net voor Nederland. Brazilië zette daar direct een treffer tegenover. Vanaf de cirkel schoot ook Merel Freriks raak. Aan de andere kant benutte Adriana Cardoso De Castro een penalty: 25-26. Twee minuten voor tijd was het Laura van der Heijden die de bal in de goal schoot en de wedstrijd besliste. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Brazilië: 26-27.

Golden League:
De Golden League is een samenwerking die Nederland, Noorwegen en Denemarken zijn aangegaan. De landen spelen onderling oefenwedstrijden in het jaar dat er geen EK-kwalificatie wordt gespeeld. De Golden League wordt gespeeld in drie rondes. Elke ronde is een van de drie organiserende landen het gastland en wordt een vierde land uitgenodigd om mee te doen.