Estavana Polman

Overtuigende zege Nederlands Damesteam op Rusland

Het Nederlands Damesteam gaat met een goed gevoel op zomerreces. De laatste wedstrijd van het seizoen werd overtuigend met 33-26 gewonnen van Rusland. Een dag eerder verloor Nederland in het eerste oefenduel nog met 30-31 van dezelfde tegenstander. Voor Emmanuel Mayonnade was het na de twee oefenduels tegen Duitsland een mooie gelegenheid om twee keer te oefenen tegen de regerend Olympisch kampioen.

De Oranjedames gaan na een lang en zwaar seizoen bij hun clubs de laatste trainingsweek bij het Nederlands team tegemoet. Daarna mogen ze genieten van de prima resultaten en een welverdiende vakantie. Hoogtepunt van het seizoen was de knappe derde plaats tijdens het Europees Kampioenschap in december met rechtstreekse kwalificatie voor het WK.

In een al maandenlang uitverkocht Topsportcentrum Almere liet de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade een prima indruk achter. Geroutineerde speelsters als Lois Abbingh en Martine Smeets en talent Dione Housheer waren afwezig. Nederland speelde net als een dag eerder met een jeugdige selectie en liet potentie zien. Claudia Rompen van het Deense Sønderjyske stond voor het eerst in haar loopbaan op het wedstrijdformulier van het Nederlands Damesteam vermeld.

In de eerste helft ging het lange tijd gelijk op en steeds was het verschil minimaal. Estavana Polman benutte de eerste Nederlandse mogelijkheid om op voorsprong te komen: 4-3. Door treffers van Antonina Skorobogatchenko en Olga Fomina kwam Rusland weer op voorsprong (4-5), maar was vervolgens met de sterk spelende Daria Dmitrieva op achtervolgen aangewezen.

Na 7-7 sloeg Oranje voor het eerst een grotere kloof. Estavana Polman zette Nederland weer op voorsprong en Kelly Dulfer verdubbelde deze marge. Tessa van Zijl maakte er zelfs 10-7 van. De marge van drie bleef er tot vrijwel het einde van de eerste helft. Sofiia Sinitsyna bepaalde de ruststand op 15-13.

Na de hervatting bleef de voorsprong aanvankelijk miniem, maar nam Oranje na 18-17 afstand van de Russinnen. Estavana Polman zorgde met een spectaculaire actie voor 19-17 en na treffers van Bo van Wetering, Laura van der Heijden en Debbie Bont was het verschil voor het eerst in de wedstrijd vier doelpunten: 22-18.

Het dreigde daarna nog even mis te gaan na een sterke Russische periode (23-22) maar na goals van Kelly Dulfer, Laura van der Heijden, Tessa van Zijl en Angela Malestein, die alle strafworpen onberispelijk binnenschoot, was de voorsprong weer ongewijzigd. Na een tegentreffer tussendoor zorgden Kelly Dulfer, Angela Malestein en twee keer Laura van der Heijden ervoor dat het Nederlands Damesteam de winst niet meer kon ontgaan: 31-24. Na twee treffers van Anna Shaposhinikova bepaalden Kelly Dulfer en Danick Snelder de eindstand op 33-26.

Nederland-Rusland 33-26 (15-13)
Nederland:
Claudia Rompen, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (1), Larissa Nüsser, Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering (3), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (7), Merel Freriks, Inger Smits (6), Angela Malestein, Tessa van Zijl (2), Dionne Visser, Zoë Sprengers, Estavana Polman (7).
Rusland: Mariia Duvakina, Polina Kaplina; Daria Dmitrieva (7), Olga Fomina (3), Elizaveta Malshenko (1), Diana Golub (2), Sofiia Sinitsyna (1), Antonina Skorobogatchenko (4), Kira Trusova, Milana Tazhenova (1), Natalia Nikitina, Anastasia Starshova, Mariia Dudina (2), Kseniia Trukhina (1), Anastasiia Illarionova, Anna Shaposhinikova (2), Ekaterina Levchina (2), Irina Nikitina.
Scheidsrechters: Hannes/Hannes (Duitsland).
Strafminuten: 8’ – 10’ (Van Wetering 2’, Dulfer 2’, Smits 2’, Van Zijl 2’ – Sinitsyna 2’, Tazhenova 2’, Natalia Nikitina 2’, Dudina 2’, Irina Nikitina 2’).
Strafworpen: 3/3 – 2/2.