WhatsApp Image 2022 09 29 At 10.10.01 PM

TeamNL Handbaldames winnen van Denemarken in Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd in de Golden League knap gewonnen van Denemarken. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelde een ijzersterke eerst helft en stond bij rust al met 9-18 voor. In het tweede bedrijf kwam de overwinning geen moment in gevaar. Nederland was met 22-30 te sterk voor het thuisland.

Zaterdag 1 oktober vervolgt Nederland het oefentoernooi met een wedstrijd tegen topland Noorwegen. Om 13:30 uur klinkt het beginsignaal. De Golden League wordt op zondag 2 oktober afgesloten. Zwitserland is, wederom om 13:30 uur, de tegenstander. Alle wedstrijden worden live uitgezonden op Ziggo Sport.

Jubilaris Kelly Dulfer (150 interlands) begon sterk aan de wedstrijd. Ze noteerde de eerste Nederlandse treffer na een mooie een-tegen-een actie. Verdedigend blokte ze meerdere schoten. Na een assist op Debbie Bont en een mooie goal zette ze de stand op 2-3. Bo van Wetering verzilverde een break-out. Denemarken trok de stand snel gelijk.

Keepster Yara ten Holte had knappe reddingen in huis en de aanvalsmachine draaide op volle toeren. Nederland noteerde een 4-0 run: Bo van Wetering schoot de bal knap binnen via de onderkant van de lat, Inger Smits verschalkte de keepster van afstand, Angela Malestein benutte een penalty en Nikita van Vliet werd mooi vrijgespeeld aan de cirkel. Ten Holte stopte een penalty, waardoor Denemarken meer dan tien minuten het net niet wisten te vinden.

Uiteindelijk brak Mia Rej de ban vanaf de zevenmeterstreep. In overtal kreeg van Wetering ruimte in de hoek, waar ze goed gebruik van maakte. Denemarken bracht de stand op 6-9. De Nederlandse dekking stond goed. Denemarken had moeite met scoren. Kelly Dulfer vond de kruising van afstand en na een onderschepping kon Inger Smits alleen op de Deense keepster af. Ze gooide feilloos raak.

De Deense ploeg maakte hun achtste treffer van de wedstrijd, waarna bondscoach Per Johansson een time-out nam. Dat wierp zijn vruchten af. De TeamNL Handbaldames tilden in korte tijd de stand van 8-12 naar 8-16. Estavana Polman passeerde haar tegenstander, cirkelloopster Merel Freriks werd twee keer goed gevonden door haar teamgenoten en Inger Smits ging er als een speer vandoor in de snelle tegenaanval.

De Deense speelsters Anne Mette Hansen en Kathrine Heindahl liepen tegen een tijdstraf aan. Nederland benutte de extra ruimte op het veld. Angela Malestein en Merel Freriks wisten te scoren, waardoor Nederland ging rusten met een comfortabele voorsprong: 9-18.

Bo van Wetering kwam scherp uit de kleedkamer en vond het net vanaf de hoek. In de tweede helft incasseerde Nederland weer minutenlang geen tegengoal, dankzij een sterke dekking en goed keeperswerk van Yara ten Holte. De Deense coach ging met een extra veldspeelster spelen, maar ook daar had het Nederlands team een antwoord op.

Angela Malestein onderschepte de bal en gooide deze in het lege doel aan de overkant. Kelly Dulfer plukte de bal uit de lucht en had goed oog voor de vrijlopende Bo van Wetering. Voor haar was het een koud kunstje om de bal in de onbemande goal te gooien. Het scorebord gaf 10-21 aan in Nederlands voordeel.

Denemarken kreeg meer grip in de aanval en maakte drie treffers op rij. Merel Freriks draaide zich knap los en schoot de bal hard in de kruising. Beide ploegen scoorden vervolgens om en om. Aan Nederlandse kant waren Angela Malestein, Estavana Polman en Kelly Dulfer verantwoordelijk voor de goals: 16-25. Het doelpunt van Dulfer was een plaatje. De opbouwster vuurde een pegel af die het net raakte in de kruising.

Nederland speelde een ijzersterke wedstrijd. De Denen kwamen er nauwelijks aan te pas. Angela Malestein benutte een penalty en Inger Smits liet zien over een goed afstandsschot te beschikken. Denemarken verkleinde de achterstand naar 18-27. Het duel was al enige tijd beslist, maar voor het eindsignaal gaven hoekspeelsters Zoë Sprengers en Kelly Vollebregt nog hun visitekaartje af. Sprengers scoorde eenmaal, Vollebregt tweemaal. De eindstand werd door Denemarken bepaald op 22-30.

Golden League:
De Golden League is een samenwerking die Nederland, Noorwegen en Denemarken zijn aangegaan. De landen spelen onderling oefenwedstrijden in het jaar dat er geen EK-kwalificatie wordt gespeeld. De Golden League wordt gespeeld in drie rondes. Elke ronde is een van de drie organiserende landen het gastland en wordt een vierde land uitgenodigd om mee te doen.