FR9 2857 12

TeamNL Handbaldames starten EK-kwalificatie met overtuigende zege

De TeamNL Handbaldames zijn de kwalificatie voor het EK volgend jaar gestart met een overtuigende zege. In Topsportcentrum Almere was Oranje met 38-27 duidelijk te sterk voor Portugal. Bij het rustsignaal was het verschil al zeer ruim: 20-14.

Nederland heeft een positieve balans tegen Portugal. Van de achttien onderlinge ontmoetingen won Oranje er veertien. Toch zaten er een paar zeperds tussen. Het eerste verlies was op 21 maart 1991 in het Italiaanse Cassano Magnago tijdens het zogenoemde C-WK. Na een 2-6 voorsprong bij rust werd het uiteindelijk 9-8 voor de Zuid-Europeanen. Het verlies was zonder gevolgen, want Nederland was al geplaatst voor de finale. De laatste keer dat Nederland van Portugal verloor, was in 2006. Tijdens het Holland Toernooi ging de ploeg van coach Sjors Röttger in Rotterdam ondanks tien doelpunten van Diane Lamein met maar liefst 20-34 onderuit.

Nederland is in Almere vrijwel onverslaanbaar. De winst op Portugal betekende sinds 1998 alweer de dertiende zege in veertien wedstrijden. Ook tegen Portugal kwam de winst geen moment in gevaar. Vanaf de start domineerde Oranje de wedstrijd. Uit de eerste vijf aanvallen werd vier keer gescoord. Merel Freriks opende de score waarna Angela Malestein een door Kim Molenaar geforceerde strafworp benutte. Opnieuw Malestein, nu vanuit de hoek, en een raak schot van Kelly Dulfer betekende 4-1.

De ploeg van bondscoach Per Johansson had even geen goed antwoord op de makkelijk scorende Bebiana Catarina Rodrigues Sabino. De Portugese scoorde vijf keer voor de pauze. Aan de andere kant deed Angela Malestein het met zeven doelpunten nog beter. Tot vijf minuten voor het wisselsignaal van de Italiaanse scheidsrechters Merisi en Pepe was de marge echter slechts twee doelpunten in het voordeel van Oranje.

De time-out van Per Johansson kwam op het juiste moment. De Zweed in Nederlandse dienst spoorde de oranjehemden aan tot effectieve aanvallen en dat leverde maximaal resultaat op. Tamara Haggerty scoorde direct haar tweede goal en snel daarna volgden succesvolle afrondingen van Inger Smits (twee keer) en Zoë Sprengers. Angela Malestein bepaalde de ruststand op 20-14.

Gelijk na de hervatting werd de marge tien doelpunten na rake schotpogingen van Zoë Sprengers, Larissa Nüsser, Angela Malestein en Inger Smits: 24-14. Daarna had het verschil groter moeten worden, maar haperde de verdediging meermaals. Door slordig verdedigen kwamen de bezoekers terug tot zeven doelpunten. In de slotfase werd de marge toch weer groter. Oranje scoorde via Lois Abbingh, Merel Freriks, twee keer Kelly Vollebregt en opnieuw Freriks de laatste vijf doelpunten waardoor het verschil uiteindelijk elf goals werd: 38-27.

TeamNL Handbaldames vervolgen de EK-kwalificatie komende zaterdag met een uitwedstrijd tegen Finland in Karis. De Nederlandse dames speelden één keer eerder in Finland. Op 13 december 1968 won de ploeg van bondscoach Jaroslav Mraz in Helsinki een oefeninterland met 8-22. Marianne de Meurichy, Adrie Meyer (beiden vijf goals) en Wil van Draanen (drie doelpunten) waren het meest trefzeker. 

Nederland-Portugal (EK-kwalificatie) 38-27 (20-14).
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Lieder, Yara ten Holte; Alieke van Maurik, Lois Abbingh (3), Larissa Nüsser (2), Tamara Haggerty (2), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer (5), Merel Freriks (3), Inger Smits (5), Zöe Sprengers (7), Angela Malestein (8), Kelly Vollebregt (2), Harma van Kreij, Nikita van der Vliet.
Portugal: Isabel Góis, Ana Ursu, Jessica Ferreira; Carolina Nunes Monteiro (3), Bebiana Catarina Rodrigues Sabino (5), Constança Sequeira (2), Carolina De Sousa Loureiro, Patricia Andreia Da Silva Lima (1), Ana Carolina Silva, Patricia Rodrigues (6), Luciana Resende Rebelo, Beatriz Fabiana Sousa (3), Nádia Rodrigues, Mihaela Oana Minciuna (3), Carmen Figueiredo, Maria Unjanque (4).
Scheidsrechters: Gianna Stella Merisi/Andrea Alejandra Pepe (Italië).
Tijdstraffen: 10’- 6’ (Haggerty 4’, Molenaar 2’, Dulfer 2’, Van Kreij 2’ – Nunes Monteiro 2’, Da Silva Lima 2’, Minciuna 2’).
Strafworpen: 6/5 – 6/4.
Toeschouwers: 2500.

Nederland is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2024 ingedeeld in groep 3. Zij nemen het in deze poule op tegen Tsjechië, Portugal en Finland. Tegen elke tegenstander wordt zowel uit als thuis een wedstrijd gespeeld. De twee beste landen in de poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor het EK. In totaal zullen er 24 landen deelnemen aan het toernooi.

Het Europees kampioenschap wordt gehouden van 28 november tot en met 15 december in Oostenrijk (Innsbruck, Wenen), Hongarije (Debrecen) en Zwitserland (Basel). De drie organiserende landen en regerend Europees kampioen Noorwegen zijn rechtstreeks gekwalificeerd.