Lois Abbingh (2) (1)

TeamNL Handbaldames boeken tweede overwinning op de Spelen

De TeamNL Handbaldames hebben een tweede overwinning geboekt op de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was in een doelpuntrijke wedstrijd met 36-43 te sterk voor Korea. Bij rust stond Nederland met 15-19 voor. Donderdag 29 juli wacht de derde wedstrijd, om 02:00 uur (Nederlandse tijd) is Angola de tegenstander.

Nederland begon de wedstrijd goed. Kelly Dulfer schoot de bal strak in de kruising en na een mooie no-look pass van Inger Smits rondde Danick Snelder feilloos af vanaf de cirkel. De Oranjedames pakten een 3-1 voorsprong. Korea bracht de stand snel weer gelijk. De wedstrijd ontpopte zich in een gelijk opgaande strijd, waarin de teams steeds stuivertje wisselden in de score.

Korea pakte een licht voordeel: 7-6. Door een mooi uitgespeelde aanval kon Angela Malestein de Koreaanse keepster verschalken. Een blok van Danick Snelder en een redding van Tess Wester zorgden ervoor dat Korea niet kon scoren. Lois Abbingh benutte een penalty en bracht Nederland op voorsprong. Aan Koreaanse zijde was Migyeong Lee zeer trefzeker. Met haar vijfde treffer trok ze de stand weer gelijk: 8-8.

Nederland wist drie keer op rij te scoren via Martine Smeets, Danick Snelder en Bo van Wetering en pakte het initiatief in de wedstrijd. De Koreaanse ploeg beet van zich af en zorgde voor een gelijke stand op het scorebord. Nycke Groot had een prachtige pirouette in huis en zonder te kijken vond zij Danick Snelder op de cirkel. Snelder werd de aanval erop weer goed gevonden en zo sloeg Nederland een gaatje van twee goals: 11-13.

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade hield de dekking beter dicht. Wester werd steeds moeilijker te passeren en dat gaf Nederland de gelegenheid de voorsprong verder uit te bouwen. Van 12-13 liep het Nederlands team uit naar 12-18, dankzij goals van Dione Housheer, Kelly Dulfer, Debbie Bont, Laura van der Heijden en Nycke Groot. Korea wist voor het rustsignaal het verschil naar vier goals te brengen: 15-19.

Nederland startte de tweede helft goed met een doelpunt van Kelly Dulfer. In de dekking liep Danick Snelder tegen een tijdstraf aan. Korea profiteerde optimaal van de speelster meer op het veld. Met een prachtige vlieger scoorde Sumin Choi de tweede Koreaanse treffer op rij: 17-20. Nederland pakte de draad weer op. Na een mooi uitgespeelde aanval wist Martine Smeets vanaf de hoek te scoren. Haar positiegenoot aan de andere kant, Angela Malestein, verraste de keeper met een stuitbal: 19-25.

Danick Snelder liep tegen haar tweede tijdstraf aan. Doordat Nederland aanvallend bleef scoren kwam Korea niet veel dichterbij: 22-27. Het verschil schommelde lange tijd tussen de vijf goals. Lois Abbingh en Dione Housheer vonden met harde afstandsschoten het net, waardoor de marge werd vergroot: 25-32. Laura van der Heijden scoorde een weergaloze goal. De keeper kon haar afstandsschot alleen maar horen.

Korea ging offensiever verdedigen. Dit had niet het gewenste effect, omdat Nederland goed gebruik maakte van de extra ruimte. Merel Freriks en Laura van der Heijden brachten de stand op: 29-37. Doordat Nederland weer met een speelster minder op het veld stond, liep Korea twee goals in. Het tempo in de wedstrijd lag ontzettend hoog, waardoor er ook in de slotfase veel doelpunten vielen. Nederland speelde aanvallend een zeer goede wedstrijd. Alle Nederlandse veldspeelsters scoorden minimaal twee goals. Aan Koreaanse zijde waren vooral Eun Hee Ryu (10 goals) en Migyeong Lee (9 goals) op dreef.

De overwinning voor Nederland kwam geen moment in gevaar. Ji In Jung bepaalde de eindstand op 36-43.

Programma groepsfase Olympische Spelen:
Donderdag 29 juli 2021, 09:00 uur (02:00 uur Nederlandse tijd): Nederland-Angola
Zaterdag 31 juli 2021, 21:30 uur (14:30 uur Nederlandse tijd): Noorwegen-Nederland
Maandag 2 augustus 2021, 19:30 uur (12:30 Nederlandse tijd): Nederland-Montenegro

Op de Spelen zijn de twaalf geplaatste landen verdeeld over twee groepen. Het handbaltoernooi is anders opgezet dan bij een EK of WK. Daar wordt gewerkt met een poulefase, Main Round, halve finale en finale. Komende zomer spelen de teams van 25 juli t/m 2 augustus de poulefase. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus wordt bepaald wie het goud wint in de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokyo.

Tokyo, 27 juli 2021:
Korea – Nederland 36–43  (15-19)
Korea:
Hui Ju, Seonpil Won, Eun Hee Ryu (10), Jinhui Jeong, Sumin Choi (4), Haein Sim (4), Eunhye Kang (2), Harang Jo (1), Boeun Gim (1), Migyeong Lee (9), Kyungmin Kang, Yura Jung (4), Jinyi Kim, Ji In Jung (1).
Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (6), Danick Snelder (4), Bo van Wetering (3), Nycke Groot (2), Kelly Dulfer (4), Merel Freriks (3), Inger Smits (4), Martine Smeets (4), Angela Malestein (5), Dione Housheer (3).
Scheidsrechters: Bojan Lah (SLO) / David Sok (SLO)
Strafminuten: 4‘- 14‘ (Choi 2’, Sim 2’- Smits 2’, Snelder 4’, Housheer 4’, Bont 4’)
Strafworpen: 5/6 – 1/1