Lois Juich 2

Oranjedames geplaatst voor Halve Finale WK

Het Nederlands Damesteam heeft de hoofdronde van het WK handbal afgesloten met een 40-33 zege op Zuid-Korea. De Oranjedames moesten hopen op winst van Servië of een winnaar in het duel tussen Duitsland en Noorwegen om zich te plaatsen voor de halve finale. Dat laatste gebeurde. Dankzij de winst van Noorwegen is Nederland geplaatst voor de halve finale, vrijdag speelt de ploeg tegen Rusland.

Zuid-Korea is traditioneel een lastige tegenstander voor het Nederlands Damesteam. Oranje speelde sinds 1992 dertien keer tegen de Aziatische kampioen en won slechts één keer. Alleen bij het WK 2005 in het Russische Sint Petersburg was Nederland in de hoofdronde met 29-26 te sterk voor Zuid-Korea. Bij de laatste drie WK’s verloor Nederland steeds van Zuid-Korea maar er was wel sprake van een stijgende lijn. Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro waren beide landen in de groepsfase in evenwicht: 32-32.

De Oranjedames vliegen uit de startblokken deze wedstrijd. Via Lois Abbingh (2x), Debbie Bont en Laura van der Heijden staat de ploeg na vijf minuten spelen op een 4-1 voorsprong. De Koreaanse dames hebben de dekking niet op orde en Nederland gaat goed met de kansen om. Halverwege de eerste helft staat het 11-4 in het voordeel van Oranje.

Via Danick Snelder, Martine Smeets en Angela Malestein (2x) weet Nederland het gat te vergroten naar tien doelpunten: 15-5. Snel aanvalsspel wordt afgewisseld met zorgvuldig uitgespeelde kansen. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft krijgt Jessy Kramer twee minuten tijdstraf. Dit zorgt ervoor dat Zuid-Korea kan inlopen: 16-8.

Bij de Oranjedames zijn het Estavana Polman (6x) en Lois Abbingh (7x) die het net goed weten te vinden in de eerste dertig minuten. Kelly Dulfer maakt, op aangeven van Angela Malestein, een prachtig vliegertje in de laatste seconden van de eerste helft. Met een tussenstand van 23-16 in het voordeel van Oranje zoeken de beide ploegen de kleedkamers op.

Na rust gaan de Oranjedames verder met scoren. Al snel is het verschil met Zuid-Korea weer tien doelpunten: 28-18. Via twee doelpunten van Angela Malestein en jubilaris Lois Abbing (150e interland) blijft de voorsprong ruim: 32-22. Halverwege de tweede helft krijgt Kelly Dulfer haar derde tijdstraf wat een uitsluiting voor het restant van de wedstrijd oplevert.

De Koreaanse dames profiteren hiervan en lopen in op Nederland: 35-28. Het verschil wordt zelf even teruggebracht naar zes doelpunten in de slotfase van de wedstrijd. De Oranjedames laten dit echter niet gebeuren en via Angela Malestein en Danick Snelder wordt de eindstand bepaald op 40-33.

Kumamoto, 11 december 2019:
Nederland – Zuid Korea 40-33 (23-16)

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (11), Larissa Nüsser, Danick Snelder (4), Bo van Wetering, Delaila Amega, Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Martine Smeets (6), Angela Malestein (6), Dione Housheer, Estavana Polman (7).

Zuid Korea: Suyeon Kim, Seonhwa Kim, Suji Choi (4), Eunjoo Shin, Seonpil Won, Eun Hee Ryu (9), Miseul Han, Saeyoung Park, Haein Sim (1), Eunhye Kang (3), Han Na Gwon (4), Migyeong Lee (4), Ji In Jung (4), Sora Kim (3), Sojeong Yu (1), Suhyeon Moon.

Scheidsrechters: C. Nastase / S. Stancu (ROU)
Strafminuten:
14’ – 4’ (Snelder 2’, Kramer 2’, Freriks 2’, Bont 2’, Dulfer 6’ – Han 4’)