14-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-SPANJE:GOTEBORG
Dames EK Handbal In Zweden, Hoofdgroep
Nederland - Spanje 29-25
Nederland Eindigt Als Eerste In De Groep En Plaatst Zich Voor De Halve Finales
De Overwinningsfoto

Foto: Henk Seppen

Oranjedames staan in de halve finale EK!

Met een zwaar bevochten 29-24 overwinning op Spanje heeft het Nederlands Damesteam zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap. De plaats bij de beste vier ploegen van Europa betekent tevens rechtstreekse kwalificatie voor het WK van 1 tot en met 17 december 2017 in Duitsland.

De eerste drie van het EK zijn automatisch geplaatst voor de wereldtitelstrijd, maar omdat Noorwegen eveneens al tot halve finalisten behoort en als regerend wereldkampioen al verzekerd is van een startbewijs, gaat ook de nummer vier van het EK rechtreeks naar het WK.

Oranje zorgde eerder dit jaar met een vierde plaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ook al voor een primeur. De tweede plaats eind vorig jaar bij het WK in Denemarken was eveneens nooit eerder vertoond.

Na het verlies van de openingswedstrijd tegen Duitsland was de zege op Spanje alweer de vijfde zege op rij voor het Nederlands Damesteam. Door de zege ontloopt de ploeg van bondscoach Helle Thomsen in de halve finale ook het sterke Noorwegen dat gisteren al als winnaar van de andere groep vaststond. De tegenstander in de halve eindstrijd wordt vrijdag Denemarken dat Roemenië met 21-17 versloeg.

Nederland keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan maar herstelde zich vlot door doelpunten van Debbie Bont, Michelle Goos en Estavana Polman. Nadat Nerea Pena de stand weer gelijktrok, liep Oranje in snel tempo via Nycke Groot en twee keer Debbie Bont uit naar 6-3. Opnieuw kwamen de Zuid-Europeanen naast Nederland.

Ook daarna dicteerde het Nederlands Damesteam het wedstrijdbeeld en na onder meer drie treffers op rij van Estavana Polman stond het grootste verschil bij 12-7 op het scorebord. Tussendoor had Tess Wester al drie Spaanse strafworpen onschadelijk gemaakt. Zowel Carmen Martin, Nely Carla Alberto als Nerea Pena werden afgetroefd door de keepster van het Nederlands Damesteam.

De opponent kwam desondanks tot op één doelpunt (12-11). Angela Malestein zorgde fraai voor 13-11 en na de aansluitingstreffer van Ainhoa Hernandez knutselde Michelle Goos de bal in het Spaanse doel. Carmen Martin leek de ruststand op 13-12 te bepalen maar in de allerlaatste seconde was het Yvette Broch die er voor zorgde dat de marge weer twee was: 14-12.

Ook na de hervatting had Nederland aanvankelijk een kleine voorsprong maar de oranjehemden hadden meer moeite om de Spaanse keepster Darly Zoqbi te verschalken. Na vier Spaanse treffers op rij stond Nederland halverwege de tweede helft plotseling op achterstand: 18-19. Na 19-20 pakte Oranje de draad weer op. Vooral Nycke Groot en Estavana Polman waren in deze fase enorm belangrijk.

Bij 23-22 was het verschil voor het laatst één doelpunt. In de slotfase toonde Oranje aan niet voor niets de meest productiefste ploeg van het EK te zijn. Na treffers van Maura Visser (benutte een door Laura van der Heijden afgedwongen strafworp), Estavana Polman en Laura van der Heijden werd de beslissing geforceerd en was de wedstrijd beslist en een plaats in de halve finale een feit.

,,Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. We speelden niet de beste wedstrijd van het toernooi en hadden problemen in de verdediging. Het duurde even maar we vonden de oplossing. We zijn enorm blij dat we in de halve finale zitten’’, aldus Maura Visser.

Bondscoach Helle Thomsen was zo’n tien minuten voor het einde nerveus voor een goede afloop, bekende ze na afloop. ,,De laatste tien minuten verliepen goed voor ons. De meiden hebben hun klasse laten zien’’.

Spanje-Nederland 24-29 (13-15).
Spanje:
Silvia Navarro, Darly Zoqbi; Marta Lopez, Carmen D. Martin (6), Nely Carla Alberto (2), Macarena Aguilar (3), Elizabet Chavez, Amaia Gonzalez, Nerea Pena (4), Lara Gonzales, Patricia Elorza, Mireya Gonzalez (3), Naiara Egozkue, Ainhoa Hernandez (2), Judith Sans (1), Alexandrina Cabral (3).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (1), Sanne van Olphen, Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Yvette Broch (3), Maura Visser (1), Nycke Groot (5), Kelly Dulfer, Michelle Goos (3), Angela Malestein (1), Estavana Polman (10).
Scheidsrechters: Péter Horváth/Balázs Marton (Hongarije).
Strafminuten: 8’ – 8’ (Lopez 2’, Pena 2’, Gonzales 4’ – Abbingh 2’, Snelder 2’, Visser 2’, Goos 2’).
Strafworpen: 7/3 – 4/3.