Laura Van Der Heijden

Oranjedames naar de WK-finale in Japan

Het Nederlands Damesteam heeft zich via een knappe 32-33 overwinning op Rusland voor de tweede keer in de geschiedenis geplaatst voor de WK-finale. Daarin treft de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade komende zondag in het Japanse Kumamoto de winnaar van het duel tussen Noorwegen en Spanje die elkaar later vandaag treffen. Vier jaar geleden stond Oranje voor de eerste keer in de eindstrijd. Op 20 december 2015 was Noorwegen in het Deense Herning te sterk.

De winnaar van de WK-finale plaatst zich direct voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo. De verliezend finalist wordt ingedeeld in Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) 1 en ontmoet daarbij Zweden, Senegal en Argentinië. De beste twee nummers uit de groep van vier plaatsen zich voor de Olympische Spelen. Het OKT wordt gehouden van 20 tot en met 22 maart 2020.

Het Nederlands Damesteam is inmiddels een constante factor in de internationale handbaltop. Met het bereiken van de halve finale bij het WK zorgde Oranje voor een unieke prestatie. Het Nederlands Damesteam is de enige ploeg die bij de laatste zes titeltoernooien (WK 2015, Olympische Spelen 2016, EK 2016, WK 2017, EK 2018 en WK 2019 steeds de laatste vier haalde.

Met Rusland stond de enige nog ongeslagen ploeg tijdens het WK tegenover de Oranjedames. De Russinnen vielen in zowel de groepsfase als de hoofdronde op met overtuigende zeges. De Olympisch kampioen van 2016 in Rio de Janeiro werd tijdens de wereldtitelstrijd in Kumamoto nog niet serieus getest. Rusland imponeerde en won alle acht wedstrijden met minimaal zeven goals verschil.

Nederland en Rusland stonden vier keer op eindtoernooien tegenover elkaar. Onder het toeziend oog van kroonprins en huidige koning Willem Alexander verloor het Nederlands Damesteam bij het EK 1998 in Amsterdam met 32-19. Ook daarna was Rusland te sterk bij het WK 2005 in Rusland (34-22), WK 2011 in Brazilië (35-26) en Olympische Spelen 2016 in Brazilië (38-34).

De eerste goal van de wedstrijd is voor Rusland. Daarna is het Nederland dat via Estavana Polman, Lois Abbingh en Laura van der Heijden op een 1-3 voorsprong komt. Het tempo in de wedstrijd is vanaf de eerste minuut hoog en de score gaat gelijk op. Estavana Polman weet met haar afstandsschot het net goed te vinden. Na vijftien minuten spelen in de eerste helft is de stand gelijk: 9-9.

De dekking van Nederland staat goed en Tess Wester heeft een aantal goede reddingen. De Oranjedames wisselen afstandsschoten af met mooie doelpunten vanaf de rechterhoek. Met nog tien minuten te spelen staat het 12-12. Via Laura van der Heijden, Lois Abbingh, Kelly Dulfer en Danick Snelder scoort Nederland de laatste vijf minuten vier keer. De teams zoeken de kleedkamers op met een ruststand van 16-16.

Het is Estavana Polman die de eerste goal van de tweede helft scoort met een mooi onderhandsschot. Via Lois Abbingh en Debbie Bont pakt Oranje twee doelpunten voorsprong: 17-19. Daarna pakken achtereenvolgend Kelly Dulfer, Danick Snelder en Larissa Nüsser twee minuten tijdstraf. Rusland weet deze lange overtal situatie te benutten en een voorsprong te pakken: 23-21.

Halverwege de tweede helft weten de Oranjedames weer op gelijke hoogte te komen: 26-26. In de spannende slotfase gaat het gelijk op. Anna Vyakhireva is met elf doelpunten de grote dame aan Russische kant. De dekking van Oranje staat de laatste vijf minuten als een huis. Het is Laura van der Heijden die het winnende doelpunt maakt en Nederland naar de finale schiet: 32-33.

Kumamoto, 13 december 2019:
Rusland – Nederland 16-16 (32-33)
Rusland: Anna Sedoykina, Polina Kuznetsova (1), Anna Sen (6), Olga Gorshenina, Anna Vyakhireva (11), Vladlena Bobrovnikova (5), Kseniia Makeeva (2), Elena Mikhaylichenko, Olga Fomina (1), Iana Zhilinskaite, Elizaveta Malashenko, Iuliia Managarova (2), Kristina Kozhokar (2), Anastasiia Illarionova, Yaroslava Frolova (2), Viktoriia Kalinna.
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (8), Larissa Nüsser, Danick Snelder (1), Bo van Wetering, Delaila Amega, Kelly Dulfer (5), Merel Freriks, Martine Smeets (1), Angela Malestein (1), Dione Housheer, Estavana Polman (9).

Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura / Julie Bonaventura (FRA)
Strafminuten:
6’ – 6’ (Dulfer 2’, Snelder 2’, Nusser 2’– Vyakhireva 2’, Kozhokar 2’, Managarova 2’)