19-07-2016: Handbal: Dames 4 Landen Toernooi: Nederland-Zweden: Eindhoven

Nederlands Damesteam klopt Servië bij Holland Handball Tournament

Het Nederlands Damesteam heeft ook de tweede wedstrijd van het Holland Handball Tournament gewonnen. De A-ploeg klopte Servië met 31-29. Nederland B

Voor het Nederlands Damesteam betekende de winst op Servië de vijfde opeenvolgende zege in de onderlinge duels tussen beide landen. De enige verliespartij tegen Servië was zeven jaar geleden in Zaječar: 31-28. Dat betekende wel uitschakeling voor het EK 2008 in Macedonië.

In Eindhoven was weer veel publiek afgekomen om het zo succesvolle Nederlands Damesteam in actie te zien. Oranje stelde niet teleur, al werd het in de slotfase nog onnodig spannend en bracht Servië een achterstand van zeven treffers (27-20) via treffers van vooral Katarina Krpež Šlezak en Sanja Radosavljević nog terug tot één doelpunt: 29-28 en 30-29.

In de slotfase hield Oranje echter het hoofd koel. Angela Malestein zorgde een halve minuut voor het einde voor 30-28 maar Servië scoorde direct in de tegenaanval. De laatste treffer vlak voor het einde van Sanne van Olphen was beslissend voor de overwinning van de ploeg van bondscoach Helle Thomsen.

Alleen in het begin keek Nederland heel even tegen een achterstand aan. Aanvallend werden er in korte tijd vier open kansen gemist waardoor er na zes minuten een 1-2 stand op het scorebord stond. Lynn Knippenborg tekende voor de eerste twee treffers. Vervolgens werd de marge via scherpe afstandschoten en knappe acties aan de cirkel en de hoeken langzaam uitgebreid.

Halverwege de eerste helft was het verschil al vier doelpunten (8-4), bij het wisselsignaal van de Russische scheidsrechters Alpaidze en Berezkina bedroeg de marge vijf goals: 11-6. Aanvoerster Danick Snelder was attent en succesvol vanaf zes meter.

In de tweede helft was vooral Angela Malestein goed op dreef. Met maar liefst zes doelpunten had de hoekspeelster een flink aandeel in de steeds grotere voorsprong. Tess Wester scoorde wederom een doelpunt. De keepster tekende vanaf bijna 40 meter voor 28-23. Voor de beste keepster van het afgelopen WK was dit al haar zesde doelpunt in 55 interlandwedstrijden.

Het Nederlands B-team liet ondanks de 25-32 nederlaag tegen Roemenië een goede indruk achter. Bij het rustsignaal was het verschil slechts vijf treffers. Mariel Beugels en Rachel de Haze scoorden beiden vier keer.

Twee maal eerder speelde een Nederlands B-team in Rotterdam tegen Roemenië A. Beide keren was het verschil veel groter. In 2004 verloor Nederland tijdens de derde editie van de Lucardi Cup met 25-38. Een jaar later was de marge tijdens het 21stee Holland Toernooi nog groter: 23-42.

Nederland A-Servië 31-29 (16-11).
Nederland A: Jasmina Janković, Tess Wester (1); Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont, Lois Abbingh (4), Sanne van Olphen (4), Danick Snelder (6), Lynn Knippenborg (3), Inger Smits (1), Michelle Goos (3), Martine Smeets, Angela Malestein (7), Celine Michielsen.
Servië: Jovana Risović, Marija Čolić; Sanja Radosavljević (3), Katarina Krpež Šlezak (12), Jelena Trifunović, Jelena Lavko (3), Jovana Kovačević, Ivana Prijović, Hristina Nedeljković, Ana Tomković, Tamara Georgijev (2), Slađana Pop-Lazić (1), Anastazija Đoković, Kristina Liščević (6), Marija Petrović, Marina Dmitrovic (2).
Scheidsrechters: Alpaidze/Berezkina (Rusland).
Strafminuten: 4’ – 8’ (Snelder 4’ – Radosavljević 2’, Trifunović 2’, Georgijijev 2’, Liščević 2’).
Strafworpen: 2/2 – 6/4.

Nederland B-Roemenië 25-32 (14-19).
Nederland B: Kristy Zimmerman, Annick Lipman; Angela Steenbakkers (2), Anouk van de Wiel, Maxime Struijs (1), Tamara Haggerty (2), Larissa Nusser, Tessa van Zijl, Mariel Beugels (4), Jill Meijer (2), Kelly Vollebregt (1), Ana Pavković (1), Merel Freriks (2), Rachel de Haze (4), Isabelle Jongenelen (2), Myrthe Schoenaker (2), Anouk Nieuwenweg (2).
Roemenië: Denisa-Stefania Dedu, Elena Gabriela Voicu; Eliza Iulia Buceschi (5), Florina-Maria Chintoan (7), Laura Chiper (3), Ana Maria Iuganu (1), Cristina Laslo (2), Oana Andreea Manea, Marinela Neagu, Gabriela Perianu (4), Gabriela Preda (1), Laura Petruta Popa (3), Ibolya Gabriella Szucs, Ana Maria Tanasie (1), Bianca Tiron (5), Aneta Udristioiu.
Scheidsrechters: Geraets/Geraets (Nederland).
Strafminuten: 8’ – 2’ (Van de Wiel 2’, Haggerty 4’, Schoenaker 2’ – Tiron 2’).