Lois Verkleind

Nederland verliest eerste wedstrijd op WK in Japan

De Oranjedames zijn het WK in Japan begonnen met een nederlaag tegen Slovenië. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade verliest in de eerste wedstrijd met 26-32 van Slovenië.
Oranje speelde zes keer eerder tegen de Sloveense dames en was ongeslagen in de laatste vier ontmoetingen. De meest recente ontmoeting werd echter maar nipt gewonnen. Op de dag af zeven jaar geleden won Nederland tijdens het WK-kwalificatietoernooi voor eigen publiek in 2012 in Apeldoorn met heel veel moeite: 24-23.

Het is Slovenië dat de eerste goal van de wedstrijd maakt. De Nederlandse dekking staat aan het begin van de wedstrijd niet goed, waardoor de Sloveense dames uitlopen naar een 0-3 voorsprong. De eerste goal voor Nederland op dit WK komt na ruim drie minuten op naam van Estavana Polman. Het lukt Nederland na een paar mooie aanvallen om dichterbij te komen, via Lois Abbingh en Bo van Wetering wordt het 3-4.

Slovenië is scherper in de aanval en loopt uit naar vier doelpunten voorsprong na tien minuten spelen: 3-7. Voornamelijk vanuit de linkeropbouw positie komt het gevaar van de Sloveense dames. Tjasa Stanko is met zes doelpunten in de eerste helft van grote waarde. Aan Nederlandse kant begint het halverwege de eerste helft beter te lopen. Via doelpunten van achtereenvolgend Lois Abbingh, Martine Smeets, Laura van der Heijden en Estavana Polman komt Nederland terug tot 9-10.
Vervolgens gaat de aanvalsmachine van Slovenië weer draaien en loopt de tegenstander wederom vier goals uit: 9-13. Dankzij goede reddingen van Tess Wester en snelle breaks weet Nederland voor rust het gat tot op één doelpunt te dichten. Via Angela Malestein, Jessy Kramer (2x) en Estavana Polman (2x) zoeken de teams met een ruststand van 14-15 in het voordeel van Slovenië de kleedkamers op.

Het is Slovenië dat de eerste goals van de tweede helft maakt en meteen verder uitloopt: 14-17. Nederland komt na vijf minuten goed terug via goals van Bo van Wetering en Danick Snelder: 16-18. Het is Rinka Duijnduim die in de tweede helft in de goal staat en een geweldige break gooit op de WK-debutante Bo van Wetering, die koelbloedig afrondt. De aanval begint te lopen en de dekking staat goed aan Nederlandse kant. Dit resulteert voor het eerst deze wedstrijd in een voorsprong voor Nederland: 20-19.

Slovenië laat niet over zich heenlopen en scoort vier keer op rij: 20-23. Wederom komt Nederland terug via goals van Lois Abbingh (2x), Merel Freriks (2x) en Estavana Polman: 25-25. In de laatste tien minuten is het Slovenië dat blijft scoren en simpel door de Nederlandse dekking heen speelt. Dit resulteert in een eindstand van 26-32.