10-12-2016 HANDBAL:NEDERLAND-ZWEDEN:GOTEBORG
Dames EK Handbal In Zweden, Hoofdgroep
Nederland - Zweden 33-30
Danick Snelder #10 (NED), Tess Wester #33 (NED) En Nycke Groot #17 (NED) Vieren Het Doelpunt Dat Tess Heeft Gemaakt

Foto: Henk Seppen

Nederland start EK-hoofdronde met wervelende handbalshow

Het Nederlands Damesteam is de EK-hoofdronde begonnen met een wervelende handbalshow. Het thuisland Zweden werd voor eigen publiek in Göteborg met 33-30 verslagen. Het betekende de eerste zege op Zweden sinds twaalf jaar. Met de winst is het finaleweekend een stuk dichterbij gekomen. Nederland speelt de volgende wedstrijd in de hoofdronde op maandag 12 december om 18.30 uur tegen Servië. De hoofdronde wordt afgesloten op woensdag 14 december om 16.15 uur tegen Spanje. Vooraf was nauwelijks te voorspellen hoe dit duel zou aflopen. De laatste drie competitieve wedstrijden tussen Nederland en Zweden waren ongemeend spannend. Tijdens het EK twee jaar geleden in het Kroatische Varaždin werd het 30-30. Een jaar later bij het WK in Næstved in Denemarken eindigde het onderlinge duel eveneens onbeslist: 28-28. De laatste krachtmeting was bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en ook nu was er geen winnaar: 29-29. Zweden was als thuisland in het sfeervolle Scandinavium licht favoriet.

Estavana Polman opende de score voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Jenny Alm en Isabelle Gulldén antwoordden snel met twee Zweedse treffers. Het was tevens de laatste keer dat Zweden op voorsprong kwam. Opnieuw Estavana Polman, Yvette Broch en Nycke Groot zorgden voor een 4-2 voorsprong maar het thuisland, gesteund door ruim zesduizend fanatieke toeschouwers, bleef aanhaken. Viermaal kwam Zweden langszij maar nooit op voorsprong. Nederland overtuigde weer met razendsnelle, flitsende aanvallen waar de Zweedse defensie geen antwoord op had. Het was knap dat er onder grote druk geen haperingen waren in de doelpuntenmachine.

Tess Wester was wederom een klasse apart. Met een stoppercentage van 40% in de eerste helft (acht van de twintig Zweedse schoten verijdelde ze) had ze een groot aandeel in de Nederlandse voorsprong. Ook in de tweede helft straalden de Nederlandse handbaldames niet alleen spelplezier uit, ze waren ook uiterst effectief. Zweden kon moeilijk inspelen op de Nederlandse tactiek. Nederland scoorde vanuit alle posities en steeds was het weer een andere speelster die het net trof.

Bij een 22-21 voorsprong na tien minuten in de tweede helft was er even een moment van twijfel bij de Nederlandse aanhang. Maura Visser kreeg de rode kaart voorgeschoteld van de Kroatische scheidsrechters nadat ze ongelukkig keepster Johanna Bundsen vol in het gezicht trof. In het eerste duel tegen Duitsland had de uitsluiting van een Nederlandse speelster gevolgen voor het verdere verloop. Nu trokken de Nederlandse speelsters zich daar niets van aan. Het collectief werd alleen maar sterker. Estavana Polman scoorde direct 23-21 en vlot daarna deelde keepster Tess Wester een mentale dreun uit door vanaf veertig meter de bal in het lege Zweedse doel te gooien. Tien minuten voor het einde was Debbie Bont belangrijk met twee treffers (28-25), gevolgd door een fantastische redding van Tess Wester die een vrije doelkans van Sabina Jacobsen pareerde. In de slotfase liep Nederland verder uit en kwam de zege geen moment meer in gevaar.

Debbie Bont, Nycke Groot, Danick Snelder en Laura van der Heijden evenaarden het Nederlandse EK-record van meest gespeelde wedstrijden van Diane Lamein. Bont, Groot, Snelder en Van der Heijden speelden alle duels van Oranje tijdens het EK van 2010, 2014 en dit jaar. Het eerste jaar op het hoogste Europese podium van het viertal was tevens het laatste EK van Lamein die daarvoor in 1998, 2002 en 2006 ook het EK speelde. ,,Dit is een enorm belangrijke zege. De manier waarop we hebben gewonnen, stemt ons helemaal tevreden. Dit geeft veel vertrouwen voor de volgende wedstrijden’’, aldus bondscoach Helle Thomsen, die het grootste compliment kreeg van haar Zweedse collega Henrik Signell. ,,Nederland heeft ons verslagen met de snelle break out’’.

Zweden-Nederland 30-33 (13-14).
Zweden:
Johanna Bundsen, Filippa Idéhn; Olivia Mellegård, Emma Ekenman Fernis, Carin Strömberg, Linn Blohm (4), Jamina Roberts (4), Louise Sand (3), Johanna Westberg (7), Anna Lagerquist, Isabelle Gulldén (8), Hanna Blomstrand (1), Nathalie Hagman (1), Sabina Jacobsen (1), Ida Odén, Jenny Alm (1).

Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester (1); Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh, Sanne van Olphen, Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (4), Maura Visser (3), Nycke Groot (7), Kelly Dulfer (2), Michelle Goos (2), Angela Malestein (1), Estavana Polman (6).

Scheidsrechters: Dalibor Jurinovic/Marko Mrvica (Kroatië).
Strafminuten: 8’ – 14’ (Westberg 2’, Lagerquist 4’, Jacobsen 2’ – Kramer 2’, Bont 2’, Snelder 2’, Visser 4’, Groot 4’). Diskwalificatie: Visser.
Strafworpen: 4/4 – 3/2.

Programma groepsfase EK
Het Europees Kampioenschap is van 4 tot 18 december 2016 in Zweden. Het Nederlands Damesteam eindigde in Kristianstad als derde in groep B en speelt nu drie wedstrijden in de hoofdronde in Göteborg tegen Zweden, Servië en Spanje. De halve finale is op vrijdag en de finale op zondag. Het finaleweekend wordt eveneens gespeeld in Göteborg.

Alle wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo of via www.ehfTV.com.
Uitslagen en programma Nederlands Damesteam:
Zondag 4 december 2016, 18.30 uur: Duitsland – Nederland (Groep B) 30-27 (13-14)
Dinsdag 6 december 2016, 18.30 uur: Polen – Nederland (Groep B) 21-30 (11-14)
Donderdag 8 december 2016, 20.45 uur: Frankrijk – Nederland (Groep B) 17-18 (12-7)
Zaterdag 10 december 2016, 18.30 uur: Zweden – Nederland (Hoofdronde – Groep 1) xx-xx (xx-xx)
Maandag 12 december 2016, 18.30 uur: Servië – Nederland (Hoofdronde – groep 1)
Woensdag 14 december 2016, 16.15 uur: Spanje – Nederland (Hoofdronde – Groep 1)

Klik hier voor het complete wedstrijdprogramma van het EK.

Klik hier
voor het kopen van kaarten voor het EK.