06–10-2021: Handbal: Nederland - Wit Rusland: Almere

TeamNL Handbaldames winnen EK-kwalificatieduel van Griekenland

De TeamNL Handbaldames hebben hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van interim-bondscoach Monique Tijsterman ruim gewonnen van Griekenland. Bij rust was het verschil al gemaakt (6-21). De eindstand op Kreta werd bepaald op 14-35. Nederland heeft vier punten uit twee wedstrijden in strijd om een ticket voor het EK 2022.

De selectie voor de wedstrijd verschilde ten opzichte van afgelopen woensdag, toen het team met 38-27 won van Wit-Rusland. Kelly Dulfer, Inger Smits, Tess Wester en Larissa Nüsser stapten niet in het vliegtuig naar Kreta. Tamara Haggerty, Kelly Vollebregt, Yara ten Holte en Anouk Nieuwenweg maakten deel uit van de wedstrijdselectie.

Nederland schoot uit de startblokken. Keepster Rinka Duijndam hield minutenlang haar doel leeg. De dekking stond goed, waardoor Nederland met snel aanvalsspel een run van vier goals kon noteren. Merel Freriks en Bo van Wetering schoten beiden twee keer raak. Griekenland scoorde in korte tijd tweemaal achter elkaar: 2-4. Daarna pakten de Oranjedames de draad weer op en liepen ze dankzij goals van Angela Malestein, Danick Snelder, Merel Freriks, Kelly Vollebregt en Bo van Wetering uit naar 2-9.

Merel Freriks liep tegen een tijdstraf aan en dat gaf Griekenland de gelegenheid om vanaf de zevenmeter lijn aan te leggen. Duijndam die vele reddingen in huis had kon niet voorkomen dat de Grieken scoorden. De aanval daarop verzilverde Griekenland opnieuw een penalty: 4-10. Het krachtsverschil tussen beide ploegen was enorm. Nederland hield het tempo in de wedstrijd hoog en vond veelvuldig en makkelijk het net. Voor de Griekse keepster vlogen de goals om de oren.

Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft gaf het scorebord: 4-16 aan. Harma van Kreij, Lynn Knippenborg, Dione Housheer, Zoë Sprengers, Maxime Struijs en Debbie Bont deden een duit in het zakje. Voor het rustsignaal kwam Griekenland nog tot twee treffers, terwijl Nederland daar vijf tegenover zette: 6-21.

In de beginfase van de tweede helft ging de ploeg van interim-bondcoach Monique Tijsterman door waar het gebleven was. Nederland scoorde er lustig op los. Griekenland, dat zich nog nooit geplaatst heeft voor een Europees Kampioenschap, kon weinig verzet bieden. Halverwege het tweede bedrijf was het verschil 22 doelpunten: 8-30. Angela Malestein (3x), Bo van Wetering (2x), Debbie Bont (2x), Maxime Struijs en Laura van der Heijden zorgden daarvoor.

In het laatste kwartier ging de Griekse aanval beter lopen. Zes goals werden er genoteerd. Nederland werd slordiger in zowel de aanval als de dekking en benutte een aantal gecreëerde kansen niet. Daardoor was de marge met één doelpunt verkleind toen het eindsignaal klonk. In Heraklion bepaalde Kelly Vollebregt de eindstand op 14-35.