Danick Snelder

TeamNL Handbaldames winnen eerste wedstrijd op WK ruim van Puerto Rico

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd op het WK ruim gewonnen van Puerto Rico: 55-15. Bij rust had de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman al een comfortabele voorsprong van 23-6. Deze overwinning betekende de grootste overwinning ooit van Nederland. Zondag staat de tweede poulewedstrijd op de planning, dan is om 18:00 uur Oezbekistan de tegenstander.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Puerto Rico, vanaf 7-meter wist Nathalys Ceballos te scoren. Daarna was het Nederland dat het net meermaals wist te vinden. De eerste twee doelpunten kwamen uit handen van Kelly Vollebregt. Jubilaris Danick Snelder (200 interlands) rondde af na een snelle break. Onderscheppingen in de dekking en de snelle aanvallen zorgden ervoor dat ook Larissa Nüsser en Dione Housheer wisten te scoren. Bo van Wetering droeg ook haar steentje bij in de eerste tien minuten. Met twee doelpunten op rij zette de linkerhoek de Oranjedames op een 7-1 voorsprong.

Uit de derde gegeven penalty scoorde Ericka Garciani het tweede doelpunt voor Puerto Rico. Nederland raakte niet van slag en ging rustig door met scoren, zelfs in ondertal. Kelly Vollebregt maakte alweer haar derde doelpunt van de avond en ook Danick Snelder en Larissa Nüsser verschalkten de keepster. Vervolgens was het opnieuw Ericka Garciani die vanaf 7-meter scoorde en halverwege de eerste helft de stand op 11-3 zette.

Nederland liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Met zes doelpunten op rij van Dione Housheer, Kelly Vollebregt (3x). Via Kelly Dulfer en Zoë Sprengers werd de voorsprong nog verder uitgebouwd. Na ruim twintig minuten spelen scoorde Puerto Rico voor het eerst niet vanaf de penaltystip. Vanuit de linkerhoek wist Robeliz Ortiz de Nederlandse keepster Tess Wester te passeren: 17-4. Debbie Bont wist vervolgens vanuit haar eerste mogelijkheid ook het net te vinden. Yara ten Holte bracht knap redding op de vijfde penalty van de avond en Dione Housheer schoot de bal twee keer hard tegen de touwen.

Ciris Garcia maakte twee doelpunten namens Puerto Rico, maar dit bracht het team niet in de wedstrijd. In de aanval leverde de tegenstander de bal vooral in bij Nederland wat veelal resulteerde in snelle breaks en veel goals. Estavana Polman scoorde een mooie vlieger op aangeven van Debbie Bont en Dione Housheer bepaalde de ruststand op 23-6.

De TeamNL Handbaldames gingen in de tweede helft verder waar ze gebleven waren. Vanaf de eerste minuut werd er volop gescoord. Danick Snelder, Debbie Bont, Inger Smits, Bo van Wetering en Lois Abbingh vonden het net: 28-6. Na drie minuten maakte Puerto Rico een doelpunt. Bo van Wetering, speelster van de wedstrijd, wist vervolgens het dertigste doelpunt van Nederland op het scorebord te zetten. Nathalys Ceballos wist voor Puerto Rico tweemaal te scoren in een fase waarin Oranje af en toe slordig was.

Na tien minuten spelen in de tweede helft scoorde Laura van der Heijden en zette daarmee de stand op 35-10. Via Bo van Wetering (2x), Inger Smits, Danick Snelder, Zoë Sprengers en Merel Freriks werd er zesmaal op rij gescoord door Nederland en was er een verschil van ruim dertig doelpunten: 41-10. Laura van der Heijden en Kelly Vollebregt wisten te scoren vanuit de break en Ericka Garciani vond het net voor Puerto Rico vanaf 7-meter. Lynn Knippenborg maakte ook een doelpunt waardoor alle veldspelers op het scoreformulier kwamen te staan.

In de slotfase zette Nederland in de eenzijdige wedstrijd nog goed aan, het was Lynn Knippenborg die het vijftigste doelpunt maakte. Inger Smits zorgde met een prachtige vlieger voor een attractieve slotfase. Het was Zoë Sprengers die de eindstand bepaalde op 55-15. Dit betekende de grootste overwinning ooit voor Nederland.

De TeamNL Handbaldames verdedigen in Spanje de wereldtitel die het team in december 2019 veroverde in Japan. Op het WK is Nederland ingedeeld in groep D met Zweden, Puerto Rico en Oezbekistan. Alle poulewedstrijden van Nederland worden gespeeld in Torrevieja.

De eerste drie landen uit de acht poules plaatsen zich voor de hoofdronde. De landen die op de vierde plaats in de poule eindigen spelen om de Presidents Cup en de plaatsen 25 tot en met 32. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 17 december, de finale staat gepland voor 19 december.