NIkita 2

TeamNL Handbaldames verliezen van Duitsland op het EK

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap verloren van Duitsland: 28-36. De ploeg van bondscoach Per Johansson keek bij rust al tegen een 13-17 achterstand aan. Zondag 13 november speelt het team de volgende wedstrijd in de Main Round, dan is Spanje om 18:00 uur de tegenstander.

Een snelle twee minuten tijdstraf voor Alina Grijseels en de daaropvolgende penalty betekenden een voorsprong voor Oranje. Angela Malestein schoot de 7-meter achter de Duitse keepster. Vanuit de linkerhoek maakte Johanna Stockschläder gelijk. Laura van der Heijden scoorde en Emily Bölk deed hetzelfde. Via Bo van Wetering en opnieuw Laura van der Heijden pakte Nederland een voorsprong: 4-2.

Het draaide de eerste tien minuten goed bij de ploeg van Per Johansson. De voorsprong werd uitgebreid tot 8-5. Voor Oranje scoorden Bo van Wetering, Laura van der Heijden, Nikita van der Vliet en Angela Malestein. Het was Duitsland dat het initiatief in de wedstrijd overnam. Met vier goals op rij stonden ze binnen no-time op voorsprong. De Nederlandse aanval liep moeizaam en de dekking van Duitsland stond goed.

Bo van Wetering bracht vanuit de linkerhoek de stand in evenwicht: 9-9. Tot aan 11-11 bleven de teams gelijk opgaan. Namens Nederland scoorden Angela Malestein uit de rebound en Laura van der Heijden van afstand. Met nog tien minuten te spelen in de tweede helft pakte Duitsland een voorsprong van twee doelpunten. Inger Smits scoorde de aansluitingstreffer, maar ook haar Duitse naamgenoot Xenia Smits was trefzeker. Angela Malestein schoot een penalty tegen de touwen en maakte haar vierde doelpunt van de avond: 13-14. Duitsland ging de laatste minuten van de eerste helft zorgvuldig met de geboden kansen om, waar Nederland slordig was in balbezit. Met drie goals van de Duitse dames op rij keek Oranje tegen een 13-17 achterstand aan bij rust.

Beide ploegen kwamen scherp uit de kleedkamers. De doelpunten vielen om en om. Nikita van der Vliet schoot raak vanaf de cirkel. Met een onderhands schot verraste Alina Grijseels Yara ten Holte in de Nederlandse goal. Opnieuw was van der Vliet trefzeker. Ook Maike Schirmer vond het net. Vanaf de rechterhoek scoorde Angela Malestein: 16-19. Duitsland zette daarna het verschil op vijf doelpunten door twee keer achter elkaar raak te schieten.

Via Kelly Dulfer, Bo van Wetering en Inger Smits werd de achterstand verkleind: 19-21. Toch kreeg Nederland het niet voor elkaar om op gelijke hoogte te komen. Het verschil bleef lange tijd op drie doelpunten staan. Nikita van der Vliet scoorde opnieuw vanaf de cirkel en Luisa Schulze vond twee keer het net voor Duitsland: 20-23. Emily Bölk zette het verschil met een afstandsschot weer op vier.

De doelpunten bleven om en om vallen wat ervoor zorgde dat Nederland niet dichterbij kon komen. Angela Malestein scoorde twee keer voor Nederland. Nikita van der Vliet schoot de bal ook achter de Duitse keepster. Dat deed de tegenstander ook. Met nog ruim tien minuten te spelen stond het 24-28 voor Duitsland.

Ondanks twee eerdere reddingen op penalty’s moest Yara ten Holte de derde keer de bal uit het net vissen. Alina Grijseels knalde daarna de bal in de kruising en zette het verschil op zes goals: 24-30. De Duitse dekking bleef goed samenwerken en Nederland kon geen gaten vinden. Na sterk doorzetten kon Laura van der Heijden scoren. Grijseels bleef goed op schot en rondde twee keer succesvol af. Ook Maike Schirmer was trefzeker: 25-33.

Vanuit de linkerhoek maakte Bo van Wetering een doelpunt. Dione Housheer schoot raak in een leeg Duits goal. Vanaf de cirkel scoorde Luisa Schulze, Merel Freriks deed dat ook. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd vanaf 7-meter gemaakt door Silje Brons Petersen. Zij bepaalde de eindstand op 28-36 in het voordeel van Duitsland.