Team Juich

TeamNL Handbaldames op tijd wakker tegen Tsjechië

De TeamNL Handbaldames hebben de uitwedstrijd in de EK-kwalificatiereeks tegen Tsjechië met 29-30 gewonnen, bij rust stond het 16-18. De ploeg van bondscoach Per Johansson is dankzij de overwinning op zes punten gekomen. Wanneer de TeamNL handbaldames zondag niet verliezen zijn ze geplaatst voor het EK 2024 in Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland. Zondag spelen beide landen weer tegen elkaar, dan is om 13.30 uur De Maaspoort in Den Bosch het strijdtoneel.

Nederland begon het duel scherp en toonde aan wakker te zijn. Door doelpunten van Dione Housheer (twee), Nikita van der Vliet, Bo van Wetering en Lois Abbingh stond er al vroeg een 1-5 voorsprong op het bord. Het thuisland deed wat terug met twee doelpunten, maar Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Housheer scoorde nadat de bal terugkwam op het schot van Abbingh: 3-7. De voorsprong werd nog iets groter nadat Abbingh, in haar tweehonderdste interland, en Van Wetering raakschoten voor 3-9.

Tsjechië kwam steeds iets beter in het spel, een 3-0 run was het vervolg. Nederland kreeg minder grip op de Tsjechische aanval en stuitte vaker op de Tsjechische keepster Petra Kudlackova. De Nederlandse marge schommelde lang rond de vier doelpunten. Tot het einde van de eerste helft. Aan de hand van een sterke dekking en fysiek sterke cirkelloopster Alena Stellnerova kwam Tsjechië tot op twee doelpunten. De mooiste van de avond was de laatste vrije bal uit handen van Natalie Kuxova die haar inzet langs de Oranjemuur van zes speelsters én Yara ten Holte kreeg:16-18.

De comfortabele voorsprong uit de eerste helft was als sneeuw voor de zon verdwenen. Het thuisland kreeg het geloof weer terug, gesteund door de fans op de tribunes. Beide landen scoorden nu beurtelings. Angela Malestein, Laura van der Heijden, Nikita van der Vliet en Zoë Sprengers waren verantwoordelijk voor de Nederlandse treffers. In het doel blonk Ten Holte uit door drie vrij schotkansen te keren. Toch kon ze niet voorkomen dat Tsjechië gelijk maakte én zelfs op voorsprong kwam: 25-24.

Nederland antwoorde met drie goals achter elkaar door Abbingh vanaf de zevenmeterstreep, een mooie lob van Van Wetering en een raak afstandsschot van Housheer. Tsjechië kwam terug tot op één goal. Een knap uitgespeelde aanval werd op de linkerhoek afgerond door Van Wetering en Abbingh scoorde haar vierde treffer voor de 26-29. Nederland maakte het nog spannend, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. In de slotseconden werd de 29-30 nog wel tegen de touwen gegooid, maar direct hierna was de wedstrijd afgelopen.