26-09-2019: Handbal: Nederland V Oostenrijk: Eindhoven
EK Kwalificatie 2020
Nederland Wint Met 32-24

Nederlands Damesteam wint ruim van Griekenland en ligt op schema voor EK 2020

Het Nederlands Damesteam ligt helemaal op schema voor plaatsing voor het Europees Kampioenschap 2020 in Denemarken en Noorwegen. Na de duidelijke 32-24 zege op Oostenrijk afgelopen donderdag werd ook het tweede EK-kwalificatieduel tegen Griekenland zonder problemen gewonnen: 18-43.

Het Nederlands Damesteam speelde één keer eerder tegen Griekenland. Dit duel werd op 29 november 2008 tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Emmen met 37-20 gewonnen. Ook nu eindigde het onderlinge treffen in een monsterzege voor Oranje en was het verschil nog veel groter.

In de eerste EK-kwalificatiewedstrijd ooit in Kozani gaf Griekenland in de beginfase goed partij. Vooral door de individuele klasse van Lamprini Tsakalou hielden de Griekse dames gelijke tred. De speelster van het Kroatische HC Podravka Vegeta, die ook Champions League ervaring heeft bij het Sloveense RK Krim Mercator, scoorde de eerste vier Griekse treffers: 4-4.

Daarna stelde Oranje orde op zaken. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade scoorde zeven keer op rij door Inger Smits, Danick Snelder, twee keer Laura van der Heijden, Bo van Wetering, opnieuw Smits en wederom Snelder: 4-11. In het tweede deel voor de pauze bleef het verschil vrijwel ongewijzigd. Het Nederlands Damesteam bepaalde het wedstrijdbeeld, al was het verdedigend wel kwetsbaar en moest het in de eerste helft dertien tegentreffers toestaan: 13-21.

Direct na de hervatting liep Oranje uit naar 13-24 via goals van Debbie Bont, Lynn Knippenborg en Danick Snelder. De Nederlandse verdediging functioneerde formidabel en liet tot halverwege de tweede helft slechts één Griekse goal toe. Nederland was op dat moment al uitgelopen naar 14-34. In de slotfase werd de marge nog groter.

In Noord-Griekenland bestond de Nederlandse selectie met Rinka Duijndam, Larissa Nüsser, Bo van Wetering, Merel Freriks, Inger Smits, Zoë Sprengers en Dione Housheer uit zeven speelsters met 22 of minder interlands. Bondscoach Emmanuel Mayonnade gaf de talentvolle jeugd ruime speeltijd en de speelsters maakten het meer dan waar.

Het Nederlands Damesteam vervolgt de EK-kwalificatie in maart 2020 met twee wedstrijden tegen Spanje, tijdens het laatste EK in Frankrijk tegenstander in de poulefase.

Griekenland-Nederland 18-43 (13-21)
Griekenland
: Niki Ratsika, Aliki Makri; Panagiota Argyropoulou, Aikaterini Koukmisi, Anastasia Panagiotidou (1), Erika Zeneli, Vasiliki Gkatziou (1), Agni Zygoura (3), Eleni Mournou (1), Evgenia Samolada, Angeliki Karela, Despoina Fragkou (2), Olympia Andritsou (1), Aikaterini Mania, Lamprini Tsakalou (9), Elisavet Mastaka.
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (3), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg (3), Bo van Wetering (5), Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (2), Inger Smits (3), Zoë Sprengers (5), Angela Malestein (4), Dione Housheer (3).
Scheidsrechters: Francesco Simone/Pietro Monitillo (Italië).
Strafminuten: 6’ – 4’ (Mournou 2’, Mastaka 4’ – Dulfer 2’, Malestein 2’).
Strafworpen: 5/4 – 3/2.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Damesteam:
Donderdag 26 september 2019 in Eindhoven: Nederland-Oostenrijk 32-24 (13-13).
Zondag 29 september 2019 in Kozani: Griekenland-Nederland 18-43 (13-21).

Woensdag 25 of donderdag 26 maart 2020: Spanje-Nederland.
Zaterdag 28 of zondag 29 maart 2020: Nederland-Spanje.
Woensdag 27 of donderdag 28 mei 2020: Oostenrijk-Nederland.
Zondag 31 mei 2020: Nederland-Griekenland.

EK-kwalificatiegroepen:
Groep 1: Nederland, Spanje, Oostenrijk, Griekenland.
Groep 2: Montenegro, Hongarije, Litouwen, Italië.
Groep 3: Duitsland, Slovenië, Kosovo, Wit-Rusland.
Groep 4: Rusland, Servië, Zwitserland, Slowakije.
Groep 5: Tsjechië, Zweden, Noord Macedonië, Portugal.
Groep 6: Frankrijk, Kroatië, Turkije, IJsland.
Groep 7: Polen, Roemenië, Oekraïne, Faeröer.

Het Nederlands Damesteam is voor de kwalificatie van het EK 2020 ingedeeld in een poule met Spanje, Oostenrijk en Griekenland. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 6 tot en met 20 december 2020 wordt gehouden in Denemarken en Noorwegen. Denemarken en Noorwegen zijn als organisatoren geplaatst voor het EK. De speelplaatsen zijn Frederikshavn (voorronde) en Herning (voorronde en hoofdronde) in Denemarken en Fornebu (Oslo, finaleweekend), Stavanger (hoofdronde) en Trondheim (voorronde) in Noorwegen.