Overwinningsfoto Oostenrijk

Nederlands Damesteam start EK-kwalificatie met zege op Oostenrijk

Het Nederlands Damesteam is de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 2020 in Denemarken en Noorwegen uitstekend begonnen. Oostenrijk bood drie kwartier goed tegenstand, maar werd toch nog met ruim verschil verslagen met 32-24.

Voor Emmanuel Mayonnade was het de eerste competitieve wedstrijd als bondscoach van het Nederlands Damesteam. De Fransman, eveneens coach van DELO EHF Champions League-deelnemer Metz Handball, werd begin van dit jaar door het Nederlands Handbal Verbond (NHV) gepresenteerd als bondscoach en stond al aan het roer bij de oefeninterlands tegen Duitsland en Rusland.

De zege van Oranje op Oostenrijk was niet verrassend. Het Nederlands Damesteam won de laatste zes onderlinge duels. Het laatste verlies (21-23) dateert van 2006 tijdens het Holland Toernooi in Rotterdam.

In de eerste helft had Nederland veel moeite met Oostenrijk. In het eerste kwartier had Oranje weliswaar steeds een voorsprong, maar kwamen de bezoekers weer op gelijke hoogte. Pas na twee treffers op rij van Lois Abbingh was de marge voor de eerste keer twee: 8-6. Na een tegentreffer van Sonja Frey zorgde Debbie Bont met twee formidabele acties voor 10-7.

Oranje zag de voorsprong daarna verdampen door slordig met de kansen om te springen. In de slotfase voor de pauze kwam Oostenrijk zelfs op voorsprong: 12-13. Debbie Bont voorkwam enkele seconden voor het wisselsignaal met een bekeken schot dat Nederland met een achterstand ging pauzeren.

Ook na de hervatting bleef Oostenrijk aanvankelijk verrassend in de buurt van Oranje. Tot 20-20 waren vooral Kelly Dulfer en Bo van Wetering uiterst succesvol met hun schotpogingen. Het Nederlands Damesteam profiteerde daarna maximaal van een knullige tijdstraf van Mirela Dedic. In de twee minuten met een speelster meer binnen de lijnen, liep Oranje door goals van Angela Malestein, Lois Abbingh en Bo van Wetering uit naar 23-20.

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade verdubbelde de voorsprong vervolgens in recordtijd naar 26-20 na geslaagde doelpogingen van opnieuw Angela Malestein en wederom Bo van Wetering (twee keer). In de laatste tien minuten kwam de voorsprong niet in gevaar. Zoë Sprengers bepaalde de eindstand op 32-24. Bo van Wetering en Kelly Dulfer waren met zes doelpunten het meest productief. Voor Bo van Wetering waren de zes goals in haar vierde interland een nieuw persoonlijk record.

Het Nederlands Damesteam vervolgt de EK-kwalificatie komende zondag om 15.30 uur Nederlandse tijd met een uitwedstrijd tegen Griekenland in Kozani. Spanje, tijdens het laatste EK in Frankrijk tegenstander in de poulefase, is maart volgend jaar twee keer de tegenstander van de Oranjedames.

Nederland-Oostenrijk 32-24 (13-13)
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer (3), Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (5), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering (6), Kelly Dulfer (6), Merel Freriks, Inger Smits, Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (2), Dione Housheer.
Oostenrijk: Branka Topic, Petra Blazek; Beate Scheffknecht (3), Sonja Frey (8), Mirela Dedic (2), Patricia Kovacs (3), Kristina Logvin, Fabienne Tomasini, Claudia Wess (1), Johanna Reichert, Lisa Felsberger, Julia Feierle (3), Klara Schlegel (3), Johanna Failmayer, Ines Ivancok, Nina Neidhart (1).
Scheidsrechters: Allan Stokes/Brian Bartlett (Groot-Brittannië).
Strafminuten: 4’ – 10’ (Kramer 2’, Freriks 2’ – Frey 2’, Dedic 2’, Tomasini 2’, Wess 2’, Neidhart 2’).
Strafworpen: 1/0 – 5/5.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Damesteam:
Donderdag 26 september 2019 in Eindhoven: Nederland-Oostenrijk 32-24 (13-13).
Zondag 29 september 2019 in Kozani: Griekenland-Nederland.
Woensdag 25 of donderdag 26 maart 2020: Spanje-Nederland.
Zaterdag 28 of zondag 29 maart 2020: Nederland-Spanje.
Woensdag 27 of donderdag 28 mei 2020: Oostenrijk-Nederland.
Zondag 31 mei 2020: Nederland-Griekenland.

EK-kwalificatiegroepen:
Groep 1: Nederland, Spanje, Oostenrijk, Griekenland.
Groep 2: Montenegro, Hongarije, Litouwen, Italië.
Groep 3: Duitsland, Slovenië, Kosovo, Wit-Rusland.
Groep 4: Rusland, Servië, Zwitserland, Slowakije.
Groep 5: Tsjechië, Zweden, Noord Macedonië, Portugal.
Groep 6: Frankrijk, Kroatië, Turkije, IJsland.
Groep 7: Polen, Roemenië, Oekraïne, Faeröer.

Het Nederlands Damesteam is voor de kwalificatie van het EK 2020 ingedeeld in een poule met Spanje, Oostenrijk en Griekenland. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat van 6 tot en met 20 december 2020 wordt gehouden in Denemarken en Noorwegen. Denemarken en Noorwegen zijn als organisatoren geplaatst voor het EK. De speelplaatsen zijn Frederikshavn (voorronde) en Herning (voorronde en hoofdronde) in Denemarken en Fornebu (Oslo, finaleweekend), Stavanger (hoofdronde) en Trondheim (voorronde) in Noorwegen.