A65I6341

Nederland wacht al zeventien jaar op een zege tegen Noorwegen

Het Nederlands Damesteam speelt vanmiddag tegen Noorwegen op de slotdag van het Olympisch handbaltoernooi bij de dames om de bronzen medaille. Als het donderdag in de halve finales ietsje anders had gelopen, had dit duel ook de Olympische finale kunnen zijn.

Nederland schoot vlak voor het einde van de reguliere speeltijd tegen Frankrijk tegen de paal en verloor met één doelpunt verschil. Noorwegen, de winnaar van de twee laatste Olympische Spelen, verloor in de slotfase van de verlenging van Rusland.

Nederland krijgt met Noorwegen de meest ervaren tegenstander van de Olympische Spelen tegenover zich. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen, was de WK-finale van vorig jaar.

Op 20 december 2015 verloor Nederland de eindstrijd in Herning kansloos met 31-23 na een zwakke eerste helft. Het was de niet gehoopte afsluiting van een fantastisch WK waar Oranje de handbalwereld verraste.

Sinds de aanstelling van Henk Groener als bondscoach van het Nederlands Damesteam in 2009 speelde Oranje acht keer tegen Noorwegen. Zeven keer werd er verloren en één duel eindigde onbeslist. Dat was op 23 oktober 2011 in Rotterdam tijdens een oefeninterland: 31-31.

De laatste zege op de regerend Europees- en wereldkampioen dateert van 4 december 1999. Tijdens de groepsfase van het WK klopte Oranje het favoriete Noorwegen in Stavanger sensationeel met 24-18.