Kelly

Nederland boekt sensationele zege op Noorwegen

De Oranjedames hebben de poulefase op het WK afgesloten met een 30-28 overwinning op Noorwegen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade wint voor het eerst in twintig jaar van Noorwegen en neemt zo vier punten mee naar de Main Round.

Met Nederland en Noorwegen staan de twee meest productieve landen in de voorronde tegen elkaar. Noorwegen scoorde tot nu toe 141 doelpunten in vier duels (35,25 goals gemiddeld per wedstrijd). Oranje wist zelfs zeven keer meer te scoren dan de Noorse dames, een moyenne van maar liefst 37 goals per wedstrijd.

Het is Noorwegen dat de eerste goal van de wedstrijd maakt via Marit Jacobsen. Nederland blijft dankzij goals van Debbie Bont, Lois Abbingh en Laura van der Heijden (2x) tot 4-4 de Noorse dames goed bijhouden. Daarna loopt de tegenstander uit. Vijf goals op rij zorgen ervoor dat de Oranjedames in de achtervolging moeten. Halverwege de eerste helft staat het 8-13 in het voordeel van Noorwegen.

Nederland weet terug te komen tot één doelpunt via goals van Merel Freriks, Jessy Kramer (2x), Angela Malestein en Danick Snelder: 13-14. Het lukt de dames niet om de achterstand volledig weg te poetsen en via drie doelpunten van Silje Waade loopt Noorwegen toch weer uit: 13-17. Het laatste doelpunt van de eerste helft komt op naam van Lois Abbingh. Zij zorgt met een afstandsschot voor dat de teams de kleedkamers opzoeken met een tussenstand van 14-18.

Oranje komt scherp uit de kleedkamers. De achterstand wordt door Danick Snelder, Kelly Dulfer en Lois Abbingh verkleind tot twee doelpunten: 17-19. De doelpunten wisselen elkaar aan beide kanten snel af. Na dertien minuten spelen in de tweede helft weet Nederland op gelijke hoogte te komen met Noorwegen: 23-23.

Vanaf dat moment gaat het bij Nederland goed lopen. De dekking staat als een huis en de uitstekend keepende Tess Wester houdt de schoten van de Noorse dames tegen. Aan de andere kant is het Nederland die dankzij een ontketende Estavana Polman de Noorse verdediging zoek speelt. Met nog tien minuten te gaan staan de Oranjedames voor het eerst op voorsprong: 26-25. Deze voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven en zelfs uitgebouwd. Estavana Polman (3x) en Danick Snelder weten het net in de laatste spannende minuten te vinden en zorgen voor de eindstand: 30-28.

Nederland – Noorwegen 30-28 (14-18)

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer (4), Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (6), Larissa Nüsser, Danick Snelder (5), Bo van Wetering, Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (1), Inger Smits, Martine Smeets (1), Angela Malestein (1), Dione Housheer, Estavana Polman (5).

Noorwegen: Silje Margaretha Solberg, Andrea Austmo Pedersen, Emilie Hegh Arntzen (2), Heidi Loke (1), Stine Skogrand, Silje Katrine Waade (3), Stine Bredal Oftedal (9), Malin Larsen Aune (2), Kari Skaar Brattset (4), Helene Gigstad Fauske, Moa Hogdahl, Marit Rosberg Jacobsen (3), Ingvild Kristiansen Bakkerud (1), Camilla Herrem (1), Sanna Charlotte Solberg (1), Marta Tomac (1).

Scheidsrechters: Ignacia Garcia / Andreu Marin (SPA)
Strafminuten:
2’ – 4’ (Snelder 2’- Brattset 4’)