23-04-2022: Handbal: Nederland-Duitsland: Almere
Foto: Edwin Verheul

Loting EK2022 TeamNL Handbaldames bekend

De TeamNL Handbaldames zijn bij de loting voor het EK ingedeeld in groep C met Frankrijk, Noord-Macedonië en Roemenië. De ploeg van de Zweedse bondscoach Per Johansson speelt alle poulewedstrijden in Skopje in Noord-Macedonië. Het Europees kampioenschap wordt van 4 tot en met 20 november georganiseerd in gastlanden Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro.

Nederland plaatste zich ongeslagen voor het EK. In de kwalificatiepoule werd tweemaal gewonnen van Duitsland: (25-31) en (30-29). Griekenland werd twee keer ruim verslagen (14-35) en (40-11). Op Wit-Rusland werd één overwinning geboekt (38-27), omdat het land na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geschorst werd door de Europese Handbal Federatie. Hierdoor won Nederland de tweede wedstrijd reglementair met 10-0.

Frankrijk is een geduchte concurrent. De regerend Olympisch kampioen versloeg Nederland met 32-22 in de kwartfinale op de Spelen afgelopen zomer. Noord-Macedonië nam in 2012 voor het laatst deel aan het EK. De jaren erna lukte het de ploeg niet om zich te kwalificeren. Tegen Roemenië kwam Nederland afgelopen jaren meerdere malen uit op de eindtoernooien. Op het EK2020 werd Roemenië in de Main Round met 35-24 verslagen. Een jaar later troffen beide landen elkaar opnieuw in de Main Round. Dit keer was Nederland met 31-30 te sterk op het WK2021.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruisen groep A en B met elkaar en groep C en D. Als Nederland zich plaatst voor de Main Round, kruist de ploeg van bondscoach Per Johansson mogelijk met Polen, Montenegro, Duitsland of Spanje.

Het EK wordt van 4 tot en met 20 november 2022 georganiseerd in gastlanden Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. De speelsteden zijn Celje (poulefase) en Ljubljana (poulefase, Main Round en finale weekend) in Slovenië, Skopje (poulefase en Main Round) in Noord-Macedonië en in Montenegro wordt de poulefase gespeeld in Podgorica (poulefase).

Loting EK:
Groep A (Ljubljana, Slovenië): Noorwegen, Hongarije, Kroatië, Zwitserland
Groep B (Celje, Slovenië): Denemarken, Zweden, Slovenië, Servië
Groep C (Skopje, Noord-Macedonië): Frankrijk, Nederland, Noord-Macedonië, Roemenië
Groep D (Podgorica, Montenegro): Polen, Montenegro, Duitsland, Spanje

Wedstrijdschema Nederland*:
5 november: Nederland-Roemenië
7 november: Noord-Macedonië-Nederland
9 november: Frankrijk-Nederland

*Dit schema is onder voorbehoud.